Jump to content

Nem szerepelhet több vadállat a román cirkuszokban

2017. 10. 06. 17:16

A román kormány úgy döntött, hogy 56 év után betiltja az olyan cirkuszi mutatványokat, amelyekben tigrisek, oroszlánok, medvék, elefántok, illetve más vadállatok szerepelnek. Az ország így egyike lett annak a 25 európai államnak, ahol hasonló tilalom van érvényben.

A törvénytervezet már 2015-ben benyújtották, de csak idén januárban került napirendre, miután a bukaresti Globus cirkuszt elpusztító tűzvészben 11 állat, köztük 2 szibériai tigris is elpusztult. A tragédia után a romániai WWF a következőt üzente a politikai elitnek: „Engedjék szabadon az állatokat! Nekik a vadonban a helyük, nem a cirkuszban!” A törvény kihirdetését követően az intézményeknek 18 hónapjuk van arra, hogy rezervátumokban vagy állatkertekben helyezzék el az állatokat.

A 2010-ben Oroszországban, Szentpéterváron összehívott Tigrisvédelmi Csúcstalálkozón a vadon élő tigriseknek otthont adó 13 ország kormánya (Bhután, Kambodzsa, Kína, India, Malajzia, Banglades, Indonézia, Mianmar, Vietnám, Laosz, Nepál, Oroszország és Thaiföld) az ún. „Tx2 célok” elfogadásával megállapodott, hogy 2022-ig, a következő kínai Tigris évéig megduplázzák a vadon élő tigrisek számát. A csúcstalálkozó idején mindössze 3200 tigris élt szabadon – ez roppant kevés a száz évvel azelőtti 100 000 példányhoz képest. Jelenleg 3890 tigris él természetes élőhelyén, számuk pedig egyre csak gyarapodik Indiában, Oroszországban, Nepálban és Bhutánban. A helyzet azonban továbbra is bizonytalan: csak orvvadászok 76 tigrist mészároltak le Indiában 2016-ban, ráadásul az elkövetkező 10 év folyamán akár ki is halhat az a kevesebb, mint 500 példány, amelyek jelenleg Kína, Mianmar, Thaiföld és Malajzia területén élnek.

(Forrás: vadaszideny.hu; p&p; kép: pixabay.com)