Jump to content

A kutyák a szaglásukkal érzékelik az idő múlását

2017. 10. 04. 19:01


Alexandra Horowitz, a Being a Dog (Kutyának lenni) című könyv szerzője azt állítja, hogy a kutyáknak nem belső időérzékük van, hanem a szaglásuk alapján tudják meghatározni, hogy mennyi az idő.

A kutyák kognitív képességeit tanulmányozó Horowitz szerint a kutyák a levegő illata alapján határozzák meg, hogy mennyi az idő.

A zárt terekben a levegő egész nap változik. A meleg levegő a falak mentén felszáll, majd a szoba közepe felé húzódik, és lejjebb mozdul. A légmozgással viszont a helyiség illatai is megváltoznak - és a kutya ezt kiszagolhatja, és ennek alapján érzékeli az idő múlását, illetve állapítja meg, hogy hány óra van.  A szabadban egymillió új illattal szembesülhetnek, amik tovább finomíthatják a becslésüket.

Horowitz szerint a kutyák pusztán a szagok alapján megmondhatják, hogy az észlelt illatnak mi a forrása, mi az, és milyen távolságra van tőlük.

A kutyák orrában található receptorsejtek – amik az agyba továbbítják az észlelt jeleket – a mi orrunkban is megvannak, csak a kutyákéban több százmillióval több van. Ezért tudják kiszagolni az olyan apró változásokat is, mint az idő múlása.

(Forrás: vadaszideny.hu; index.hu; kép: pixabaycom)