Jump to content

Kína csatlakozott a Nemzetközi Vadvédelmi Tanácshoz

2017. 09. 25. 19:13


Szeptember 21-én, a magyar Parlament épületében írta alá a Nemzetközi Vadvédelmi Tanácshoz (CIC) való csatlakozásról szóló dokumentumot a csaknem 1,4 milliárd lakosú Kína állami vadvédelmi szervezetének, a 600 ezer tagot számláló CWCA-nak a vezetője, Li Qingwen és George Aman, a nemzetközi – sőt immár mondhatjuk – világszervezet elnöke.

Az ünnepélyes esemény házigazdája Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke volt, aki Marghescu Tamással, a CIC vezérigazgatójával együtt ugyancsak részt vett a csatlakozási szerződés megszületésének ceremóniáján. Semjén Zsolt ebből az alkalomból elsőként az ázsiai országot hívta meg hivatalosan a 2021-es Vadászati Világkiállításra kiállító országként.

A CIC elnöke, George Aman köszöntőjében kiemelkedően fontosnak nevezte Kína csatlakozását, mivel így a nemzetközi szervezet immár világméretűvé, ezzel együtt globális jelentőségűvé vált.

Jelenleg Kína területének 15 százaléka hivatalos védettséget élvez, e területek kezelésében pedig a magyar nemzeti parkok rendszere jelenthet számukra segítséget. Kínában immár a vadvédelemnek fontos része, hogy mostantól szigorúan büntetik a trófeáknak az országba való becsempészését is, ezzel kívánván megakadályozni, hogy a kínai természetgyógyászatban elterjedt állati eredetű termékek miatt folytatódjék egyes veszélyeztetett állatfajok pusztítása.

A még meglévő vadvilág megőrzése érdekében hathatós lépéseket kell tenni Kínában, és ebben nagy jelentősége lehet a magyarországi tapasztalatoknak.

(Forrás: Nimrod; vadaszideny.hu; kép: pixabay.com)