Jump to content

Több társulat is elzárkózik a medvék kilövésétől

2017. 08. 17. 20:00

Néhány udvarhelyszéki vadásztársulat máris tiltakozik a még el sem fogadott rendelet ellen, amely szabályozná a problémás medvék kilövését. Egyebek mellett az egyesületenként meghatározott kilövési keretek hiányát, a bürokratikus eljárást és azt kifogásolják, hogy nem értékesíthető a leterített nagyvad.

Ilyen feltételek mellett egyetlen medve kilövésére sem kér engedélyt több társulat vezetője. "Mi egyetlen medve kilövését sem fogjuk kérni, hiába is hagyják jóvá az erre vonatkozó rendeletet. Elfogadhatatlannak tartjuk az általunk ismert dokumentumban megfogalmazott feltételrendszert" – jelentette ki Benke József, a Zetelaka és Társai Vadászegyesület igazgatója. Az egyesület vezetője elsősorban azt nehezményezi, hogy a környezetvédelmi minisztérium csak gyors beavatkozási kvótákat engedélyezne, nem oszt le konkrét kilövési kereteket a társulatoknak. Éppen ezért minden nagyvad kilövését külön kérvényezni kell, ami ráadásul egy roppant bürokratikus eljárás.

Ezen felül egy egyesület létrehozását tervezi a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület, amelybe a medvetámadások és a medvék garázdálkodásainak a károsultjai léphetnek be –  adta hírül Mărmureanu-Bíró Leonárd, a társulat igazgatója, aki szintén elutasítja a kilövésekre vonatkozó rendelet feltételrendszerét a már említett okok miatt.

Mărmureanu-Bíró Leonárd kijelentette, csak akkor lehet féken tartani a túlszaporodott medvepopulációt és az általuk okozott károkat, ha egy elfogadható kilövési keretet dolgoz ki a minisztérium. A ragadozók kilövése egy szolgáltatás, ami költségekkel jár, ezért elvárható, hogy fizesse meg az állam a munkát, máskülönben nem lesz, aki azt elvégezze – fogalmazott.

(Forrás: vadaszideny.hu; szekelyhon.ro; kép: pixabay.com)