Jump to content

Állami segítséget kérnek a vadászok

2017. 06. 19. 16:10


Nyáron növekszik a vadbalesetek száma, ilyenkor nappal is többet mozognak az állatok, és gyakran kelnek át a közutakon is. A vaddal való ütközés igencsak veszélyes és gyakran költséges. Megelégelték a vadászok is, hogy egyre több vaddal ütköznek az autók az M7-es autópályán, ezért állami segítséget szeretnének - írja a szabadfold.hu.

A vadászok szerint szükség van a központi beavatkozásra, anélkül nem lehet megoldani a problémát. Az autópálya állatvédő kerítése alacsony, a szarvasok könnyedén átugorják a sztráda mentén, ahol olykor a gaz is embermagasságú, vagyis ideális búvóhelyet jelent a vadaknak - érvelnek.

A Siófok környéki vadászegyesület területe ugyanis határos az M7-essel. 2014 óta gyakorlatilag minden alkalommal a vadásztársaságok felelőssége, ha a vad a sztrádára téved. A sztrádán közlekedő autós a díjfizetés fejében joggal várja el, hogy biztosítsák a gyors és biztonságos közlekedés feltételeit, és az aligha várható el tőle, hogy a megengedett 130 kilométeres maximális sebesség tudatában "óvatosabban" hajtson, ahol vadveszélyre figyelmeztető táblát lát.

A vadászok úgy tapasztalják: miközben ők több millió forintos összegeken vitáznak egy-egy vadbaleset után, a sztráda mentén lévő területeket évek óta nem tartják karban, nem végeznek bozótirtást, és sok helyen valóban hiányos vagy alacsony a vadak feljutását meggátló kerítés.

(Forrás: vadaszideny.hu; napi.hu; kép: google)