Jump to content

Megnyílt a 21. Pápai Agrárexpo

2017. 05. 19. 17:34


A mezőgazdaság tavaly a magyar gazdaság hajtóerejét jelentette - fogalmazott a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a vasárnapig tartó 21. Pápai Agrárexpo pénteki megnyitóján.

Nagy István elmondta: a fejlesztésre fordítható agrártámogatások óriási lehetőséget jelentenek az ágazat számára.

A hosszú távú biztonságos működést a kiszámítható bevételek alapozzák meg - húzta alá.

Nagy István közölte: 16 500-zal bővült tavaly a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma, hozzátéve, hogy kiemelten fontos az utánpótlás, amit az ágazatot jellemző folyamatos innováció garantál. Jakab István, az Országgyűlés elnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke elmondta: az élelmiszergazdaságban robbanásszerű a változás, ami a klímaváltozás által előidézett kihívásokkal párosul. A klímaváltozásra méltó válasz adható az ágazat modern eszközeivel - húzta alá.

Elmondta azt is, hogy a Pápai Agrárexpóhoz hasonló rendezvények jó alkalmat teremtenek arra, hogy a mezőgazdaság eredményei megismerhetők legyenek.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke úgy vélte, az expo megtalálta helyét a város, a régió, az ország és az agrárium életében.    

A tavalyi Pápai Agrárexpón 120 kiállító és 13 ezer látogató volt jelen, az idén pedig közel 140 kiállítóval nyit a rendezvény 4700 négyzetméteren, köztük a mezőgazdasági gépforgalmazók képviseltetik magukat a legnagyobb számban, ők mintegy 2600 négyzetméteren várják az érdeklődőket.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere örömét fejezte ki, hogy a korábban nehézségekkel küzdő Pápai Hús Kft. mára a felszámolásból megerősödve került ki.

A megnyitót megelőzően együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelynek értelmében egyebek mellett a kamara segíti a szürkemarha határon túlra irányuló kereskedelmét.     

A vasárnapig tartó rendezvényen szakmai konferenciák, kerekasztal-beszélgetések, mezőgazdasági gépbemutatók látogathatók. A pénteki Nyugat-magyarországi agrárfórum 2017 konferencia központi témája az élelmiszer-feldolgozás lesz. Szombaton a vadászaté a főszerep és családi programok is várják az érdeklődőket vasárnap kora estig.

(Forrás: vadaszideny.hu; mti.hu; kép: google)