Jump to content

Így működhet a jövőben a Vadászkamara

2017. 03. 29. 15:25

Az Országos Magyar Vadászkamara Elnöksége március 17-ei ülésén elfogadta azokat az előterjesztéseket, amelyek radikális változásokat hozhatnak a szervezet munkájában és működésében.

Amennyiben április 20-án az Országos Küldöttközgyűlés megszavazza ezeket, úgy ősztől megkezdheti működését a vadgazdálkodási alap és megvalósulhat a megyei Területi Szervezetek feladatarányos finanszírozása. Mindezt az OMVK jelentős forrásnövekedése teszi lehetővé. Téma volt továbbá, hogy a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum üzemeltetését hamarosan az OMVK veheti át, és 2018-tól plasztikkártya formátumú vadászjegy válthatják fel a papír alapút. Az elnökség elfogadta a 2016-os beszámolót és a 2017-es tervet és költségvetést is.

A legutóbbi jogszabály változásának köszönhetően visszaállt a kötelező vadászkamarai tagság a sportvadászok számára is, ami lehetőséget biztosít az etikus magatartás megerősítésére. 2017. március 1-jétől az OMVK feladatai közé tartozik a külföldi vadászok engedélyeinek kiadása, illetve az ebből és – 2017. január 1-jétől – a vadászjegyekből befolyó összegek 100%-a is az érdekképviseletnél maradhat. Ezeknek stabil pénzügyi alapot biztosítanak a hatékonyabb munkához, így a 2018-as az éves országos költségvetés 1,8 milliárd forintra is rúghat.

A hazai vadgazdálkodást jelentősen segítheti a jövőben a vadgazdálkodási alap. Az elképzelések szerint az országos Elnökség által minden évben meghatározott célokra a jogosultak a saját megyéjükben, az OMVK Területi Szervezetéhez adnák be a pályázataikat, és az elbírálás is helyben történne, majd a megyei Elnökség jóváhagyásával kerülne a központba. Az Országos Vadgazdálkodási Bizottság ellenőrizné a formai követelmények meglétét, illetve ha a beérkezett pályázatokban igényelt összegek meghaladnák a rendelkezésre álló keretet, rangsorolná azokat.

Amennyiben a küldöttek támogatják a rendszert, akkor az szeptember végére véglegesülhet és októberben publikus lehet, így decemberre a megyékhez beérkezhetnének az első pályázati anyagok. A 2017-es év átmeneti, így idén az alapba 200 millió forint körüli összeg kerülhetne, 2018 tavaszától ebből történhetnének meg az első kifizetések.

Téma volt továbbbá a megyei Területi Szervezetek feladatarányos finanszírozási rendszerének bevezetése. A megyék számára biztosított lenne a korábbinál nagyobb, önálló költségvetés, amely fedezné a működést.

Az „Egyéb” napirendi pontok között dr. Jámbor László arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy 2018-tól a jelenlegi vadászjegyeket plasztikkártyákra cserélik, amelyek az elektronikus ügyintézést is lehetővé teszik majd.

Elhangzott, hogy a Világkiállítás egyik kiemelt helyszínének szánt hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumot a jövőben az OMVK működtetheti. Szinte bizonyos, hogy a szervezet az intézmény vagyonkezelését kaphatja meg 99 évre.

Voltak azonban olyan célkitűzések, amelyeket az OMVK-tól független okokból nem sikerült megvalósítani. Ilyen például, hogy 2017. január 1-jére nem készült el a Vtv. vhr.-je, ami sok esetben okozott fejtörést a vadászatra jogosultaknak és a Kormányhivatalok vadászati felügyelőinek egyaránt. Hasonló a helyzet a vadászvizsgát szabályozó rendelettel is, és ugyancsak várat még magára a Vadhúsrendelet módosítása.

A vadgazdálkodási alap működtetésére vonatkozó elnökségi javaslat ITT érhető el.

(Forrás: vadaszideny.hu; omvk.hu; képek: omvk.hu)