Jump to content

Huzavona a Grassalkovich-kastély körül

2017. 03. 20. 13:34


Az MSZP mégsem támogatja, a Jobbik pedig tiltakozik az ellen, hogy a hatvani Grassalkovich-kastélyt átadja az állam az Országos Magyar Vadászkamarának, továbbá a vonatkozó javaslat visszavonását követeli.

A kétharmados parlamenti támogatást igénylő javaslat indoklása szerint a vadászkamara venné át a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum fenntartását. A múzeumnak otthont adó Grassalkovich-kastély tulajdonjogának átadásával megteremtenék a közfeladat ellátásának feltételét.

Mit szólnának a vadászok?

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke egy pénteki sajtótájékoztatón ismertette, hogy a belvárosi, rendkívül leromlott állapotú, több, mint 250 éves épületet 2013-ben 3,1 milliárd forint uniós forrásból újították fel, s ma 5 milliárdot ér. A kormány 2011. július 15-i határozatában döntött arról, hogy a hatvani kastélyban hozza létre az országos magyar vadászati múzeumot, amelynek üzemeltetése évente 240 millió forint és 2020-ig fenn kell tartani.

A Magyar Vadászati Kamara elnöke, Pechtol János korábban így nyilatkozott : "Sajnos, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum eddig nem teljesítette a hozzá fűzött reményeket a látogatottság szempontjából. Ennek az egyik oka az lehet, hogy nem a témában szakavatott emberek vezetik az intézményt. A megoldás kézenfekvő, azonban ehhez törvénymódosítás szükséges, amelynek előkészítése megtörtént. A cél az, hogy az Országos Magyar Vadászkamara vagy a teljes tulajdonjogot, vagy csak a működtetést átvegye. Ez azonban csak a parlamenti döntés után derül ki."

Hozzátette: a  Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum a Fővárosi Állat- és Növénykert mellett a 2021-ben Magyarországon megrendezésre kerülő  Vadászati Világkiállítás egyik pillére lesz.

(Forrás: vadaszideny.hu; mti.hu; 24.hu; erdo-mezo.hu; képek:google)