Jump to content

93 medve kilövésére adtak engedélyt Szlovéniában

2017. 01. 21. 21:08

A szlovén hatóságok 93 medve és 8 farkas kilövését engedélyezik idén a vadászoknak, hogy elejét vegyék a vadállatállomány növekedésnek - közölte a szlovén kormány.

Szlovénia azon európai országok egyike, ahol a medvék száma igen nagy. A ország területének 60 százalékát erdők borítják, ahol mintegy 500 medve és körülbelül 50 farkas él.

Az erdők mellett élő emberek gyakran panaszkodnak, hogy a vadállatok pusztítják a haszonállat-állományt, ezért döntött úgy a kormány, hogy szabályozni próbálja a medvék, farkasok számát.

Tavaly 83 medve és négy farkas kilövésére adtak engedélyt.

Négy alapvető medvevadász taktika

Megkeresni és becserkészni

Először keress magadnak egy jó kilátást nyújtó helyet, ahonnan mindent tisztán látni, majd ezután fürkészd végig az egész területet egy csúcsminőségű keresőtávcsővel vagy spektívvel. Miután megtaláltad a leteríteni kívánt medvét, várj a megfelelő alkalomra a lövéshez. Lőj abban a pillanatban, amikor a medve a lövésed hatótávolságán belülre kerül.

"Medvecsalogatós” vadászat

Azok a vadászok részesítik előnyben ezt a módszert, akik íjjal és nyíllal vadásznak, vagy kis hatótávolságú fegyvereket használnak. Csupán annyi a teendőd, hogy kiteszed a csalit, lehetőleg húsokat, hogy odacsald a medvéket a választott kedvező helyre. Könnyedén lecsaphatsz a medvékre egy a csalitól 20-30 méterre előre elhelyezett magaslesről. Miután kihelyezted a csapdát, csak várd meg, míg odavonzza a medvét a csali és lőj. Ez a módszer néhány államban a törvény által is elfogadott, míg más államokban teljesen tilos.

Medvevadászat kutyákkal

Mihelyt a vadászkutyák megérzik a medve szagát, elkezdenek ugatni, így figyelmeztetve a vadászokat. A hajtás akkor kezdődik, amikor a vadászok megjelölik az igazi medvenyomokat. A kutyák ezután pontosan odavezetik a vadászokat, ahol a medve van.

„Medvehívó” vadászat

A vadászok gyakran használják a sebzett állathangokat és egyéb más típusú hívó hangokat azért, hogy a medvéket becsalják a tökéletes lövéshez választott helyre. Használhatod ezt a módszert a megkereső és becserkésző módszerrel kombinálva, így klasszisokkal jobb eredményed lesz. Mindig legyen erősítésed, ha ezt a módszert alkalmazod, mert a medvék olyan gyorsan fognak közelíteni, ahogy csak tudnak és gyakran harcra készek.

(Forrás: vadaszideny.hu; mti.hu; kép:FreeDigitalPhotos.net)