Jump to content

A lőtt vad kezeléséről értekeztek a szakemberek

2017. 01. 10. 10:22

A VADEX Mezőföldi Zrt. soponyai Ökocentruma adott otthont annak a szakmai összejövetelnek, amelyet a Magyar Vadgazdálkodók Egyesülete szervezett a két állami vadfeldolgozó üzem kezdeményezésére. A megbeszélés egyik fő célja, hogy naprakész szakmai információk segítségével csökkenteni lehessen az elkobzott vadhús mennyiségét.

 Dr. Sziebert Gergely, a Fejér megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály vezetője és  két állami vadfeldolgozó üzem hatósági állatorvosai és az állami erdőgazdaságok vadászati szakemberei is részt vettek a rendezvényen.

Az év eleji (január 4-én volt a szakmai megbeszélés) időpontválasztás nem véletlen, hiszen a nagyterítékű vadászatok időszakában előtérbe kerül a lőtt vad elsődleges -a vadászterületen történő- kezelése, szállítása, tárolása.

Sok gondot jelentett a korábbi években a hatósági állatorvosi húsvizsgálatok során a nagyterítékű vadászatok időszákban a fogyasztásra alkalmatlannak minősített, az elkobzott lőtt vad mennyisége. Többek között ennek a problémának a megbeszélésére és lehetséges megoldási javaslatok ismertetésére szervezte meg az összejövetelt az Öreglaki Vadfeldolgozó és a VADEX Mezőföldi Zrt. közösen.

A lőtt vad kezelés feladatainak ismertetésével kapcsolatos előadásokon kívül szó esett az Afrikai sertéspestis veszélyének a hazai vadgazdálkodókat érintő vonatkozásairól is.

A rendezvényen az alábbi témákban hangzottak el előadások:

Az ASV az Afrikai Sertéspestis közép-európai megjelenésének veszélyeiről (Csehkis Imre vadfeldolgozási ágazati igazgató, Vadfeldolgozó Soponya)

A vadhúskezelés higiéniája a vadászterületen (Dr. Csivincsik Ágnes kutató állatorvos Kaposvári Egyetem AKK)

Vadfelvásárlás, vadátvétel. A begyűjtő helyek szerepe (Tapasztó Sándor felvásárlási osztályvezető, VADEX Mezőföldi Zrt.)

Húsvizsgálat, kobzás (Dr. Hetényi László hatósági állatorvos, Fejér Megyei Kormányhivatal)

Az előadások után érdekes programmal folytatódott a nap: gyakorlati bemutatót láthattak az erdőgazdasági szakemberek a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai Vadfeldolgozó Üzemében, melynek során a lőttvad vizsgálatát végző hatósági állatorvosok mutatták be a húsvizsgálat folyamatát, illetve a vadgazdák kérdéseire válaszoltak.

Összegzésként elmondható, hogy sikeresnek és igen hasznosnak bizonyult az összejövetel. A résztvevők közös célnak tekintik, hogy a vadgazdálkodás, a vadászat időszakosan változó feltételeihez történő jobb alkalmazkodás, az új szervezési megoldások használata és a naprakész szakmai információk ismerete segítségével csökkenteni lehessen az elkobzott vadhús mennyiségét, hogy ezzel az állami erőforrások eredményesebb hasznosítása valósuljon meg.

(Forrás: vadaszideny.hu; vadex.hu; kép: google)