Jump to content

Farkasproblémák Németországban és Svédországban

2017. 01. 08. 16:42

Mind Németországban, mind Svédországban egyre nagyobb károkat okoznak a farkasok. Főleg az állattartók számoltak be jelentős kárról, de az őzekre, a kutyákra és a szarvasokra is veszélyt jelentenek.

Az mdr.de legutóbb Szász-Anhalt tartományban számolt be a fakraksok kártékony tevékenységéről. Nem meglepő, hogy a károsultak között ezúttal is a birkapásztorokat találjuk, akik nyáját koránt sem első alkalommal ritkították meg a farkasok, ezúttal tíz egyedtől szabadították meg az állattartókat. A helyi vadászok a természetvédőket és a politikusokat okolják az egyre gyakoribb jelenség miatt.

Annak ellenére, hogy a tartományban egy időben nem voltak jelen a farkasok, most nagyjából 46 falkáról és emellett 15 megfigyelt párról tudnak a helyiek. Szász-Anhaltban az utóbbi esztendő során 70 birka esett áldozatul az ordasoknak.

Svédországban is veszélyt jelentenek a farkasok

A svéd TheLocal szerint szombaton reggel öt farkast terítettek le svéd vadászok. Az országban elejtett példányok száma ezzel 22-re nőtt. A hatóságok összesen 24 állat kilövésére adtak engedélyt, vagyis a vadászok már csaknem teljesítették az előírt kvótát.

A környezetvédelmi aktivistáknak nagyon nem tetszett a svéd Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság döntése, melynek értelmében engedélyezték a farkasvadászatot. Szerintük a döntéshozók figyelmen kívül hagyták a tényt, hogy a farkaspopuláció 18 százalékkal csökkent az országban. A teljes állomány méretét 340 állatra becsülik.

Martin Kalberg, egy svéd vadászmagazin szerzője szerint az a tény, hogy ilyen gyorsan megadták az engedélyt az állatok kilövésére, azt mutatja, hogy az állomány nincs veszélyben. A környéken a hóban követni lehet a farkasok nyomát, és valószínűleg sok lehet a környéken, mivel a vadászok rengeteg nyomra bukkantak.

Az egyik vadász szerint a farkasok veszélyt jelentenek a farmokon élő állatokra, az őzekre, a kutyákra és a szarvasokra is. Az Aftonblade-nek nyilatkozó vadász azt állítja, a szarvasok szinte teljesen eltűntek; ő maga látott egyet, amit farkasok terítettek le, és hagyták elvérezni.

(Forrás: vadaszideny.hu; thelocal.se; kép: pixabay.com)