Jump to content

Vadásztanfolyam 2017-ben

2017. 01. 04. 16:31

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet előreláthatóan 2017. március 3-án indít csoportot. Amennyiben az érdeklődő a tanfolyamon sikeresen elsajátítja a tananyagot, majd eredményes vadászvizsgát tesz, már 2017 tavaszán kezében tarthatja a vadászvizsga-bizonyítványát, amellyel kiválthatja a vadászjegyét. Amennyiben az orvosi és pszichológiai vizsgálatokon is megfelelt, néhány héten belül vadászlőfegyvert vásárolhat. Mindez azt jelenti, hogy akár már a 2017-2018-as vadászati idényben vadásszá avathatják.

A vadászvizsgával kapcsolatos tudnivalókat a vidékfejlesztési miniszter a vadászvizsgát megelőző tanfolyamról és a vadászvizsgáról szóló 126/2013. (XII. 17.) VM rendeletben tette közzé. A jogszabály mindazokra vonatkozik, akik lőfegyverrel, vadászíjjal, esetleg ragadozó madárral szeretnének vadászni. Az ITT http://omvk.hu/dokumentum/allami-vadaszvizsga.html található összefoglaló segítség lehet mindenkinek, aki tervezi, hogy vadászvizsgát tesz.

A tanfolyam során 100 óra alatt 10 oktatóval fog találkozni a tanuló. Az oktatók kiválasztására a szervezők különös hangsúlyt fektettek, mindannyian neves szakemberek a saját területükön, magas beosztásban dolgoznak, és – a környezetvédelmi tudnivalókat ismertető oktató kivételével – aktívan vadásznak is. Az előadások anyagát a tanfolyam résztvevőinek rendelkezésére is bocsátják. Az oktatott tárgyak:

Lőfegyverismeret - Szárnyasi Mihály, lőfegyver-kereskedő, szakíró
(golyós-sörétes lőfegyverek, ballisztika, optika, biztonságos fegyverhasználat, jogszabályi ismeretek)

Vadászati jog - dr. Székely István, az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet jogi képviselője
(a Vadászati törvény és az ahhoz kapcsolódó rendeletek, jogszabályok, amelyeket minden vadásznak ismernie kell)

Vadászati kultúra, etikett - Ambrózy Árpád, a Magyar Vadászíjász Egyesület elnöke, szakíró
(a magyar vadászat története, nagy alakjai és jeles képviselői, viselkedési szabályok társas vadászaton az öltözködéstől az elejtett vadnak járó végtisztesség megadásáig)

Vadászkutyák - Babiczky Attila, a Magyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület elnöke, a Vadászkutya Magazin főszerkesztője
(kinológiai ismeretek, képzés, feladatok, esetleges betegségek)

Vadgazdálkodás - Kovács Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara vadgazdálkodási főmunkatársa
(a fenntartható gazdálkodás feltételei, a magyar vadgazdálkodás helyzete és kilátásai)

Nagyvadfajaink - Kovács Gábor
(a fajok bemutatása, életciklusuk megismertetése, vadászatuk bemutatása, felismerésük, korbecslésük, vadászati idényeik)

Természetvédelem - Czirák Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium munkatársa (nemzetközi természetvédelmi egyezmények)
(a legfontosabb jogszabályi keretek, a vadászat és a természetvédelem közös kihívási)

Apróvadfajaink - Török Zsolt, a Pest megyei kormányhivatal vadászati főfelügyelője
(a fajok bemutatása, életciklusuk megismertetése, vadászatuk bemutatása, felismerésük, vadászati idényeik)

Vadászati módok - Török Zsolt
(egyéni és társas vadászati módok részletes bemutatása)

Vadegészségügy - dr. Herényi Bulcsu, állatorvos, korábban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársa, az országos főállatorvos titkárságvezetője
(emberre is veszélyes vadbetegségek felismerése, terjedésük megelőzése, a vadhús-kezelés és a zsigerelés helyes gyakorlata)

Vadászható és védett állatfajok - dr. Fuisz Tibor, a Magyar Természettudományi Múzeum ornitológiai gyűjteményének vezetője
(egymáshoz hasonló vadászaható és védett állatfajok megkülönböztetése, a felismerést megkönnyítő bélyegek)

Trófeabírálat - Bognár Gábor, az egykorvolt Országos Trófeabíráló Bizottság utolsó elnöke, CIC bíráló
(a nagyvadfajok trófeáinak bírálata, bírálati alapelvek, képletek)

Elsősegély - dr. Doktorits Béla, évtizedes mentőorvosi gyakorlattal rendelkező, kitüntetésekkel elismert orvos, gyakorló sportvadász

Az elméleti oktatás helyszíne az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) székháza (1027 Budapest, Medve utca 34-40.).

Az órák rendszerint péntekenként munka után 15 órától 20 óráig, illetve szombatonként 9 órától 17 óráig tartanak. Az első előadásra már az első napon, a regisztráció és a tájékoztató után sor kerül.

Bővebb információ a tanfolyammal kapcsolatban: https://www.facebook.com/vadasztanfolyam.budapest/?fref=ts

(Forrás: vadaszideny.hu; facebook; kép: facebook)