Jump to content

Mi lesz a norvég farkasokkal?

2016. 12. 19. 12:41

A norvég éghajlatügyi és környezetvédelmi miniszter, Vidar Helgesen decemberi döntésétől függ, hogy Norvégia 68 farkasából 47-et valóban elejthetnek-e a következő hetekben.

November végén a Norvég Környezetvédelmi Ügynökség azt javasolta a kormánynak, hogy csökkentsék 6 példányra az eredetileg 47 farkas zsákmányolásáról szóló, drasztikus döntést. Mivel a szervezet szerint az elejtési engedély sértheti a Berni Egyezményt és a norvég törvényhozás szempontjából is aggályos lehet, arra kérték Vidar Helgesen éghajlatügyi és környezetvédelmi minisztert, hogy még ezen a télen hozzon döntést a farkasok sorsáról.

A WWF más helyi civil szervezetekkel együtt sürgeti, hogy a kormány vállaljon felelősséget és állítsa meg a farkasok apasztására irányuló törekvéseket. A WWF Magyarország támogatásáról biztosította norvég kollégáit, miközben a hazai nyilvánosságot a farkasok itthoni védelmére kéri.

„Azt gondolhatnánk, hogy Magyarországon minden rendben van ezen a téren, mivel a farkas itthon 1993 óta védett, elejtése pedig bűncselekmény. De sajnos az orvvadászat a mai napig igen komoly veszélyt jelentenek arra a néhány példányra, amelyek visszatértek a hazai erdőkbe. Éppen ezért létfontosságú, hogy a törvények betartása mellett kiálljuk a hazai nagyragadozók és élőhelyeik védelme mellett” – közölte Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője.

(Forrás: WWF; vadaszideny.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)