Jump to content

Vadlúd Sokadalom lesz szombaton Tatán

2016. 11. 24. 15:13

A madarak sötétedéskor egyszerre térnek vissza a tó részlegesen leeresztett medrébe. A két időpont között a parton álló madármegfigyelő toronynál természetvédelmi programok, a sok ezer lúd teleszkópos megfigyelése mellett madárgyűrűzés, kézműves kirakodóvásár, ökojátszóház és a madarakhoz kapcsolódó előadások várják az érdeklődőket - közölték a szervezők.

Az Öreg-tavon pihenő madarak többsége nagy lilik és vetési lúd, de a madártömegben feltűnt a vörösnyakú lúd, a kis lilik, az északon fészkelő örvös lúd és apácalúd is, valamint egy nílusi ludat is megfigyeltek a természetvédők.

Reggel telefonos körkapcsolással jelentkeznek az ország többi vadludas pihenőhelyeiről, a vadludak hajnali ki- és esti behúzása pedig az interneten, a www.vadludsokadalom.hu oldalon élőben is követhető lesz.

A madarak száma akár egy-két nap alatt is jelentősen emelkedhet. November végén és december elején a tavon éjszakázó vadlibák száma akár a 40000-et is elérheti, ha a Kárpát-medencébe beáramló hidegfront elől ide húzódnak.

A tatai Öreg-tavon telelő vadludak Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg, és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre.

A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi - csaknem 700 esztendős - mesterséges halastavaként tartják számon. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt is itt találtak éjszakázó- és pihenőhelyet vonulásuk során.

A rendezvény különlegessége, hogy a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott ramsari egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.

(Forrás: mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)