Jump to content

Veszélyben vannak a trófeák

2016. 11. 10. 17:00

Az erdőben túrázók között sokan tudatosan keresik, néhányan a véletlennek köszönhetően bukkann szarvasbikák elullott agancsára. Ezek a jogsértések (lopások) szezonális jellegűek.

Az utóbbi években az illegális „trófeagyűjtők” nem csak az erdőben talált, elhullott agancsokra utaznak, hanem az ingatlanokban (családi ház, nyaraló, vadászház, raktár) tárolt agancsokat is eltulajonítják Veszprém megyében az elkövetők.

Leginkább azok a házak veszélyeztetettek, amelyek falát kívülről is jól láthatóan díszítik a trófeák. A tolvajok nem riadnak vissza attól sem, hogy az épületekbe bejutva úgy szerezzék meg az agancsokat, hogy azokat a koponyákról lefűrészelik. Ilyen esetekben cél az anyagi haszonszerzés, melynek mértéke nagyságrendekkel marad el a sértetteknek okozott kártól, hiszen számukra elsősorban a trófeák eszmei értéke a meghatározó.

A Veszprémi Rendőrkapitányság kéri a vadászokat, trófea tulajdonosokat, hogy a birtokukban lévő agancsokat csak biztonságosan zárható helyiségek falán helyezzék el!

(Forrás: police.hu; vadaszideny.hu; kép:)