Jump to content

Daruvonulás az őszi naplementében - programajánló

2016. 10. 19. 14:39

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a természet őszi ünnepe. Jelenleg több mint 100 ezer daru állomásozik a Hortobágyon. A naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmuk mindössze néhány hétig tart, viszont hatalmas élményt nyújt a programokon résztvevők számára.

A hétvégén a nemzeti park szakemberei előadást tartanak a darvak életéről, majd ezt követően vezetett túrák keretében bemutatják az éjszakázó helyükre behúzó darutömeg lenyűgöző látványát.

A rendezvény fesztiváli hangulatát a népzenei és térségi kulturális csoportok, művészeti együttesek szolgáltatják.

A vásári forgatagban a környékbeli kézműves mesterek és a Hortobágyi Nemzeti Parki Termék védjegyesek is felsorakoztatják portékáikat, népművészeti alkotásaikat. A gyermekeket több helyszínen gyerekfoglalkoztatóval várjuk, ahol kedvükre alkothatnak, valamint játékos formában megismerkedhetnek a természeti értékeinkkel. A zöld civil szervezetek 2016-ban is bemutatják az Év élőlényeit.

A program látogatói megkóstolhatják a hortobágyi autentikus bográcsos ételeket, valamint a „Daru Receptverseny” díjnyertes finomságait is. A verseny zárásaként kihirdetik 2016 nyertes receptjét.

Új eleme a fesztiválnak az őszi hangulatba berendezett Darukávézó és cukrászda, ahol finom házias sütemények mellett a világ kávékülönlegességeit is megkóstolhatják vendégeink.

A Darvak Világa kiállítás a fesztivál idején ingyenesen látogatható.

Bővebb információért látogasson el a nemzeti park weboldalára: www.hnp.hu/darufesztival

(Forrás: vadaszideny.hu; hnp.hu; kép: google)