Jump to content

Tízéves rekordot döntöttek a zalai gímtrófeák

2016. 10. 14. 15:54

Az elmúlt tíz év gímszarvastrófeáinak minden átlagát meghaladja az idei teríték értéke és minősége - közölte a Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője pénteken Szentpéterföldén, a társaság idei trófeaszemléjén.

Páll Tamás, a szeptemberi vadászati idény során a Zalaerdő területén elejtett gímszarvasokról elmondta: összesen 169 trófeát vittek bírálatra, s ezek 66 százaléka nyert valamilyen érmet. A szarvasok agancsai közül 24 érte el az arany, 44 az ezüst és 44 a bronz minősítést. A szentpéterföldei vadászház előtti mezőn összesen 121 trófeát állítottak ki.

Az összes bírált trófea 7,18 kilogrammos átlagsúlyt ért el, az érmesek átlaga pedig 8,59 kilogramm volt, jelentősen meghaladva az utóbbi tíz év átlagát. Az ez évi rekorder egy 13,54 kilogrammos agancs, amelyet 245,43 nemzetközi pontra értékeltek a bírálat során.

Páll Tamás elmondta: a Zalaerdő 74 ezer hektáros területén többségében németek és osztrákok vadásznak, de évről évre emelkedik a magyarországi vadászok száma is. A genetikai értékét tekintve Magyarország második legjobb minőségű gímszarvasállományával rendelkező zalai erdőkben az őszi vadászati szezon jelenti a Zalaerdő - pontosabb összegben nem említett - éves árbevételének legnagyobb hányadát - tette még hozzá.

(Forrás: mti.hu; kép: pixabay.com)