Jump to content

Több veszélyeztetett fajt védene az Európai Unió

2016. 09. 21. 12:06

További veszélyeztetett állat- és növényfajokra terjesztené ki a védelmet, és szigorúbban lép fel az elefántcsont-kereskedelem ellen az Európai Unió a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény aláíróinak szeptember 24. és október 5. között tartandó konferenciáján, Johannesburgban.

Az Európai Bizottság szakértői szerint a fajok illegális kereskedelme évente 8-20 milliárd euró közötti forgalmat bonyolít, ezzel a negyedik legjelentősebb bűnözési iparággá fejlődött.

A CITES, vagyis a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről kötött egyezmény 35 ezer védett fajra vonatkozik.

A konvenció 41 éve, Washingtonban történt megkötése óta tiltja az elefántcsont-kereskedelmet. Ennek ellenére erősen megnövekedett az elefántagyar és az orrszarvútülök illegális adásvétele. Namíbia és Zimbabwe ráadásul a kereskedelmi tilalom feloldását is követeli.

Az uniós hatóságok szerint évente 30 ezer elefántot ölnek meg, 2008 óta hatezer rinocérosszal végeztek orvvadászok. Az Európai Unió Johannesburgban először lép fel önálló tárgyalófélként. A CITES legnagyobb hozzájárulását fizeti, így a konferencia legbefolyásosabb szereplője.

Az Európai Bizottság szerint a konferencián az elefántcsont-kereskedelmet tiltó, már érvényben lévő rendeleteket szigorúbban kell betartatni, akár az előirányzott speciális kereskedelmi szankciókat is be lehet vezetni. A múltban már az ilyen szankciók bevezetésének ígérete is hatást ért el például Thaiföldön – közölte a hatóság.

Az EU új fajokat is felvenne a védett állatok és növények listájára. Így a paliszanderfa bizonyos fajait ugyanúgy védelem alá kellene helyezni, mint bizonyos cápákat és rájákat. Ritka és értékes fajokat, például makákókat, gyíkokat, papagájokat, gekkókat és kolibrihalakat is jobban kellene védeni szállításuk során.

A vadásztrófeák kereskedelmét is korlátozná az unió, és csak akkor engedélyezné azt, ha a fenntarthatóság és a legalitás biztosított. A tanácskozáson Namíbia és Zimbabwe is javasolni fogja, hogy engedélyezzék számára az elefántcsont-kereskedelmet, amely érvelésük szerint segítene fellendíteni a természetvédelmi erőfeszítéseiket.

(Forrás: MTI / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)