Jump to content

Az elefántcsontpiacok felszámolását sürgetik

2016. 09. 15. 10:09

Az afrikai elefántok populációja az eredmények szerint évente nyolc százalékkal csökken, ami kevesebb, mint egy évtized alatt 144 ezer állat pusztulását öleli fel. Az orvvadászati gócpontokként Angolát, Mozambikot, és Tanzániát azonosították. Nemzetközi szervezetek egy nemrég megrendezett konferencián a belföldi elefántcsonpiacok felszámolását kezdeményezték.

A heves vitát követően elfogadták azt az indítványt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tíznapos hawaii kongresszusának zárónapján, melyben a belföldi elefántcsonpiacok felszámolását kezdeményezték. Andrew Wetzler, a természeti kincsek védelmét szolgáló amerikai tanács szakembere kifejtette, először került sor rá, hogy egy nagyobb nemzetközi szervezet a világ összes országát felszólította legális elefántcsontpiacának felszámolására. Bár az indítvány nem kötelező érvényű, szorgalmazza, hogy az érintett országok kormányai tegyék meg a szükséges lépéseket a helyi piacok bezárására – idézte az AFP az IUCN-t.

A szakemberek szerint az ilyen piacok segítik fenntartani az orvvadászatot, lehetővé teszik, hogy a csempészek elleplezzék illegális export- és importáruikat. Az Egyesült Államok és Kína – a legnagyobb felvevőpiacok némelyike – már korábban beleegyezett, hogy szinte teljes tiltást vezet be helyi piacain. Az IUCN-találkozón Japán és Namíbia – amelyek szintén virágzó hazai piaccal rendelkeznek – húszféle módosítással igyekezett enyhíteni az indítvány, de erőfeszítéseik kudarcot vallottak. A Washingtoni egyezmény (CITES) keretében 1989-ben tiltották be nemzetközileg az afrikai elefánt agyarával való kereskedelmet. A veszélyeztetett ormányosok illegális vadászata azonban továbbra is veszélyes szinten mozog a szeptember 1-10. között lezajlott konferencián ismertetett friss kutatás szerint.

(Forrás: vadaszideny.hu; magyarvadasz.hu / Kép forrása: pixabay.com)