Jump to content

Tolnaikumnak minősítették a Gyulaji dámot

2016. 08. 12. 08:10

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság június 17-i ülésén úgy határozott, hogy a Tolna Megyei Értékek Napja alkalmából kiemelt megyei értéknek, azaz TOLNAIKUMNAK minősíti a Gyulaji dámot. A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2016. augusztus 26-án adja majd át az ezt tanúsító oklevelet.

Korábban a gyulaji dám 2015. április 24-én került fel a rangos Kiemelkedő Nemzeti Értékek Listájára, így a világhírű magyar vad az Agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában olyan nemzeti kincseink mellett kapott helyet, mint a magyar akác, az akácméz, a gönci barack, a szentesi paprika, a magyar szürke szarvasmarha és több pálinka valamint bor.

A jelenlegi világranglistán az első 50 dámtrófea 60%-át teszik ki a magyar dámlapátok. A Gyulaj Zrt. területén elejtett bikák ezek között is kiemelkedő helyen szerepelnek, mind mennyiségben, mind minőségben. Újonnan, 2009-ben megjelent, prof. dr. Faragó Sándor tollából is született könyv, a Természeti- Vadászati Örökségünk c. műben ezt találjuk: „Túlzás nélkül állítható, hogy Gyulaj és a szomszédos Tamási erdőterülete hazánk dámszarvas- paradicsoma… A jelenlegi világranglistán szereplő első 50 dámtrófea közül 11 Gyulajról származik”.

Forrás, kép forrása: vadaszlap.hu