Jump to content

Mi a teendő, ha elütöttünk egy vadat?

2016. 08. 09. 11:52

Július végétől augusztus közepéig, végéig tart az őzek násza. A közúton közlekedő autósok, motorosok ilyenkor fokozott vadveszélyre számíthatnak, az állatok napközben is hirtelen feltűnhetnek az utakon. Hogyan lehet elkerülni a vadbalesetet, mi a teendő, ha mégis ütközünk egy vaddal, mit térít a biztosítás, és mit tehetnek a vadásztársaságok a megelőzés érdekében?

Az autóvezetés-technika tanár alapszabálynak nevezte, hogy minden őznél kisebb vad – róka, nyúl, borz, macska stb. – esetén ne húzzuk el a kormányt, csak fékezzünk. A sebességet azonban minden olyan helyen, útszakaszon, illetve időjárási viszonyok között csökkenteni kell, ahol és amikor vad jelenhet meg az úton. Ha egy őz átmegy az úton, érdemes lassítani, mert számítani lehet arra, hogy több állat is fel fog tűnni.

Ha mégis megtörtént a baleset, az autós vaddal ütközött, a legfontosabb a további ráfutásos balesetek megelőzése érdekében a közlekedés biztonságának helyreállítása. Mi a teendő ilyenkor?

  • haladéktalanul ki kell tenni az elakadásjelző háromszöget
  • az elütött állatot le kell húzni az útról, és az autóval félre kell állni
  • értesíteni kell a rendőrséget és szükség esetén a mentőket
  • biztosítási szempontból nagyon fontos, hogy minél több fénykép készüljön a balesetről, a helyszínről, a gépjárműben okozott kárról.


A biztosítási szakember felhívta a figyelmet, hogy a kötelező biztosítás nem fedezi a vaddal való ütközésből fakadó károkat, csak a casco, és azon belül is a teljes körű casco biztosítás.

Forrás: magyarvadasz.hu; Kossuth Rádió; Kép forrása: MTI