Jump to content

Üzekedésre felkészülni!

2016. 08. 01. 10:05

Július közepétől egy hónapon keresztül az őzek keresik párjukat – méghozzá eléggé intenzíven.

Az őz a leggyakoribb nagyvadfajunk, amely a hazai viszonyok között mind az erdőben, mind pedig a jellemzően mezőgazdasági művelés alatt álló területeken megtalálja életfeltételei – mondja Kis Balázs a Vértesi Erdő Zrt. vadgazdálkodási csoportvezetője. – Létszámából és életmódjából fakadóan a legtöbbször megpillantható. Táplálkozási vagy pihenőhelyén világosban is gyakran megfigyelhető, ugyanakkor bizonyos esetekben jól alkalmazkodik az ember közelségéhez is: territóriumot foglal magának belterületek, szőlők közvetlen szomszédságában is.

A nagyvadfajok közül az őz párzási időszaka esik az év során legkorábbra, amelyet a vadásznyelv üzekedésnek hív. A július végére, augusztus elejére eső üzekedési időszakban fogékonyak a suták a párzásra. Ekkor a bakok igyekeznek a korábban kijelölt területükön belül található összes sutát felkeresni. Minden energiájukat erre, illetve a „betolakodó” bakok elűzésére fordítják. Előfordulhatnak heves összecsapások, a küzdő felek hegyesre fent agancsaikkal akár életveszélyes sérüléseket is okozhatnak egymásnak. A nagyjából egy hónapig tartó időszakban a szokásosnál többet mozognak, a gyakori helyváltoztatás miatt többször bukkanhatnak fel váratlanul erdei, vagy éppen közutak közelében.

Az üzekedésből keveset tapasztalhat az átlagos erdőjáró, aki úgy segítheti leginkább a vadgazdálkodó munkáját, ha az írott és íratlan szabályokat betartja, a jelzett turistautakat használja, és a kirándulást vagy sportolást nappali időszakra időzíti.

– Az őz vadászata szükséges – tette hozzá Kis Balázs. – Annak ellenére, hogy testméretei miatt a nagyvadfajok közül az őz esik leggyakrabban ragadozók áldozatául. Az újszülött gidákra veszélyt jelenthet a róka, a suta vagy bak pedig a hazánkban őshonos, gyorsuló ütemben visszatelepülő aranysakál számára könnyen elérhető zsákmány. A kóbor kutyák kártétele is jelentős lehet. A vadgazdálkodási tervekben foglaltakra alapozott, szakszerűen végrehajtott vadászat egyaránt szolgálja az őzállomány minőségének megőrzését vagy fejlesztését, valamint az állomány előírt szinten tartását is.

Forrás: vadaszmester.hu ; kép forrása: pixabay.com