Jump to content

Mintegy 350 résztvevőt várnak az elöltöltő fegyveres vb-re

2016. 07. 25. 10:56

Huszonnégy országból mintegy 340-350 lövész érkezik a 27. elöltöltő fegyveres világbajnokságra, amelyet augusztus közepén Sarlóspusztán rendeznek meg.

A viadal sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a résztvevők összesen 1600 alkalommal állnak majd lőállásba, és – amint azt Németh Balázs, a Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek Szövetségének elnöke jelezte – a versenyszámok a sportlövészet, illetve a hadtörténelem korszakainak teljes spektrumát felölelik.
A vb-re augusztus harmadik hetében kerül sor, két gyakorlónap után következnek a versenyszámok koronglövészetben, illetve pontlövészetben különböző távokon. A fegyvereket korszakok szerint konkrét paraméterek alapján sorolják be.

“Annak ellenére, hogy ezek régi fegyverek, pontosság szempontjából ugyanazt tudják, mint a maiak” – mondta Németh Balázs.

A reményeket illetően a szövetségi elnök úgy fogalmazott, hogy hadipuskával szeretnének győzni csapatban, és egyéniben is érmekre számítanak, emellett pedig az úgynevezett Kossuth-versenyszámban is az első helyre pályáznak.
Hangsúlyozta, hogy a verseny megrendezése már csak azért is különleges, mert az egykori keleti blokk országaiban még soha nem volt ilyen világbajnokság, de még Európa-bajnokság sem.

“Nyilván egy világbajnokság megrendezése Magyarország számára mindig fontos. A világ figyelme ilyenkor ránk irányul, legyen az bármilyen sportág” – kezdte köszöntőjét Simicskó István honvédelmi miniszter.

Mint mondta, gyermekkora óta kíséri a sport szeretete, és az iskolai tanulmányai során mindvégig jelen volt a történelem iránti érdeklődés, felnőttként pedig sportállamtitkárként dolgozhatott, most pedig honvédelmi miniszter.

“Ez is azt mutatja, hogy mind a két szálon kapcsolódom ehhez a világbajnoksághoz” – tette hozzá.

Forrás: erdo-mezo.hu; kép forrása: kapszli.hu