Jump to content

Rendben zajlik a vadászterületek újraosztása

2016. 07. 18. 10:36

Sok helyen már lezárult a vadászterületek kijelölése, a jelentős határmódosításokat szinte mindenhol a földtulajdonosi akarat szerint hajtották végre – közölte a Magyar Időkkel a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A tárca hangsúlyozta: a következő üzemtervi ciklusra kialakított vadászterületeken a jelenlegi határokhoz képest valamennyi tájegységen történt módosítás. Az átalakítások a várt ütemterv szerint zajlanak. Mintegy ezer vadászterület alakul újra, a benyújtott fellebbezések száma nem éri el a százat.

A tárca szerint minden megyében volt olyan területtulajdonos, aki fellebbezett a területmódosításra vonatkozó elutasított javaslat miatt, ezek elbírálását jelenleg a másodfokú vadászati hatóság végzi.

A területhatárok módosítására vonatkozóan még márciusban tett közzé ajánlást az FM, azonban a földtulajdonosok módosító javaslattal élhettek. A vadászterületek határainak megállapítására vonatkozó eljárások még tartanak, a kormányhivatalok vadászati hatóságai a földtulajdonosok közötti egyeztető tárgyalásokat köve­tően folyamatosan teszik közzé a végleges határokat tartalmazó jogerős határozatokat.

Kérdésünkre a tárca emlékeztetett, hogy a tájegységi fővadászokat az új vadgazdálkodási törvény bevezetésének ütemterve szerint az utolsó negyedévben jelölik ki. Tájegységi fővadász munkakör ellátására felsőfokú szakirányú végzettséggel és legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező személyt lehet kinevezni.

A vadgazdálkodási törvény rendelkezése szerint a miniszter a fenntartható és szakszerű vadgazdálkodással és vadvédelemmel összefüggő feladatokat tájegységenként tájegységi fővadászok útján látja el. Ennek megfelelően a fővadászok alkalmazásának a minisztérium szakmai felügyelete és irányítása alatt álló szervezeti keretek között lesz helye.

Forrás: vadaszmester.hu; Kép forrása: FreeImages.com