Jump to content

Árnyék és víz segít állatainknak kibírni a hőséget

2016. 07. 16. 16:03

A nyári kánikula nem csak az embereket, hanem az állatokat is megviseli. Ki-ki a saját lehetőségeihez képest próbálja magát hűteni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat és jó tanácsokat, hogyan gondoskodjunk kedvenceinkről és haszonállatainkról a nyári hőségben.

Nagy melegben háziállatainkra is fokozottan kell figyelnünk. Alapszabályként óvjuk őket a tűző naptól és folyamatosan biztosítsunk számukra friss ivóvízet! 30 °C fölötti külső hőmérsékletnél fennáll annak a veszélye, hogy a kutyák hőgutát kaphatnak, ami tüdőödémához vagy a szívizomzat és a központi idegrendszer károsodásához, végső esetben pedig az állat elpusztulásához vezethet. A következő jeleknél gyanakodhat hőgutára: először az állatok ijedt tekintetűek lesznek, később izgatottak, nyálzanak esetleg hánynak, végül tudatvesztés és ájulás is bekövetkezhet. Ha a fenti tünetek jelentkeznek, az állatot feltétlen árnyékba kell helyezni és lehűteni. Ezt tehetjük bőséges vízitatással, nedves törölközővel való betakarással, óvatos lelocsolással, de amint lehet, állatorvoshoz kell vinni kedvencünket. A legfontosabb azonban a megelőzés, azaz a megfelelő körülmények biztosítása.

Néhány jó tanács:

  • Soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva! Még árnyékban álló autóban sem!
  • Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyük!
  • A szívbeteg és az idős kutyákra különös gondot kell fordítanunk, hiszen ők érzékenyebbek a melegre.
  • Ha a kertben, szabadon tartjuk kutyánkat, mindig legyen számára árnyékos, hűvös hely, ahol a hőség elől menedéket talál.
  • Mindig legyen előtte friss ivóvíz!
  • A nagy melegben a kutyák étvágya is lecsökken, ezért etetni kisebb mennyiségben, több részletben, inkább az esti és a reggeli órákban célszerű.
  • A dús, hosszú szőrű kutyák szőrét érdemes nyárra rövidre nyírni, így könnyebben átvészelik a meleg időszakot.

Állattartással kapcsolatos további hasznos cikkek olvashatók a NÉBIH Szabad a gazdi kampányának hivatalos weboldalán.

Forrás, kép forrása: magyarvadasz.hu