Jump to content

A magyar vadászirodalom nagyjai

2016. 06. 17. 13:15

Bársony István, Czifferszky István, Gyimesi György, Kittenberger Kálmán, Széchenyi Zsigmond. Arról lehet vitatkozni, hogy ki volt a hazai vadászirodalom legjelesebb képviselője, de az nem lehet vitás, hogy ötük biztosan a legjobbak között van.


Ha már olvasta híres vadászok élménybeszámolóit, irodalmi műveit, emlékiratait, nem kell különösebben ajánlgatni könyveiket. Nézzen körül kínálatunkban és egészítse ki könyvespolcát a hiányzó kötetekkel! Ha még nem, most érdemes elkezdeni. Válogasson a magyar vadászati írók munkáiból, merüljön el a legizgalmasabb afrikai, ázsiai, amerikai és hazai vadászélményekben!

Bársony Istvánt (1855-1928) természetismerete és tájleírásai emelték ki kortársai közül. Rövidebb tárcái, elbeszélései, albumai és regényei a mai napig közkedveltek.

Czifferszky István (1915-1982) nagy tudású, művelt ember volt. Bár jogi egyetemet végzett, polihisztorként többféle tudományban is jeleskedett. Legnagyobb szerelme mégis a vadászat volt. Művei olvasmányosak, méltatlanul elfeledett alakja a magyar vadászirodalomnak.

Gyimesi György (1935-) Felvidéken élő író, az egyik legnagyobb kortárs vadászati elbeszélő. Beszámolóit kiválói írói érzékkel tárja az olvasók elé. Művei érzékletesek és lebilincselőek.

Kittenberger Kálmán (1881-1958) több vadászutat tett Belső-Afrika rejtelmes vidékein, ahol többször életveszélybe is került, ezekről és sok más egzotikus élményéről köteteiben részletesen beszámol. Neve elválaszthatatlan a Nimród újságtól, amelynek szerkesztője volt. Kittenberger a magyar vadászirodalom egyik klasszikusa.

Széchenyi Zsigmond (1898-1967) gróf Széchenyi Ferenc, a Nemzeti Múzeum megalapítójának ükunokája. Európai, afrikai és alaszkai vadászútjairól szóló beszámolói Kittenberger mellett a magyar vadászirodalom másik nagy klasszikusává emelték. Művei, több, mint másfélmillió példányban jelentek meg már magyarul, de számos más nyelvre is lefordították.

Forrás, kép forrása: bookline.hu