Jump to content

A madarak olyan intelligensek lehetnek, mint az ember

2016. 06. 09. 15:32

Az emberéhez hasonló általános intelligenciával rendelkezhetnek a madarak – állapították meg a wellingtoni Victoria Egyetem kutatói.

A szakemberek a Petroica nembe tartozó Petroica longipes húsz vadon élő példányának mentális képességeit vizsgálták – írja az MTI. A madarak képességeit hat kognitív teszten vizsgálták, a szakemberek a színekre, a szimbólumokra, a memóriára, a gátló kontrollra és a motoros képességekre fókuszáltak.

„Ha egy állat jól teljesített az egyik teszten, akkor valószínűleg a többin is sikerrel szerepelt" - jegyezte közleményében a tanulmányt vezető Rachael Shaw. A kutató szerint különböző feladatokra volt szükség a madarak intelligenciájának vizsgálatához.

"Egyetlen feladat sikeres teljesítése számos tényező, köztük az állat motiváltságának függvénye is lehet, így nem szolgál megbízható mutatóként a kognitív képességekről" – magyarázta a szakember. A vizsgálat során használt feladatsorral egy intelligenciateszthez hasonlóan tudták felmérni az egyes madarak képességeit.

Az öt hónapon át végzett tesztek során a szakemberek kukacokkal motiválták a madarakat a részvételre, majd számítógépes analízist és statisztikai módszereket alkalmazva szűrték ki az összefüggéseket a madarak teljesítményében, megnézve, hogy valamilyen általános intelligencia áll-e ezek hátterében.

„Azt hiszem érdekes, hogy olyan mintákat fedezünk fel a madarak teljesítményében, mint amilyeneket az embereknél látunk" – mondta Shaw, aki legközelebb azt készül megvizsgálni, hogy egy egyed kognitív képességei milyen összefüggésben vannak a reprodukciós sikerével és a túlélési esélyeivel. Az eredményeket az Animal Behaviour című folyóirat publikálta.

Forrás: index.hu; Kép forrása: vadaszmester.hu