Jump to content

Döntöttek: a saját földjükön vadásznak

2016. 06. 02. 15:03

Lejárnak a jövő év elején az eddigi vadászati szerződések, s márciustól az elkövetkező 20 évre új szerződések alapján, esetleg módosított területen folytathatják a vadgazdálkodást a vadásztársaságok. Új vadásztársaságok is alakulnak, hiszen a vadgazdálkodási törvény alapelve: a földtulajdonosoké a vadászati jog.

Néhány tiszadadai földtulajdonos úgy döntött, szeretne a saját földterületén vadászni, s ezért létrehoztak egy új vadásztársaságot, ami a „keresztelőkor” a Tiszadadai Vadászok Természetmegőrző és Vadász Egyesülete nevet kapta.

Fontos a természetmegőrzés is

– Néhány gazdálkodó, me­zőgazdasági vállalkozó már korábban is beszélgetett arról, hogy a földjükön élő, illetve legelő vadállatokat tőlük ­független vadásztársaságok ejtik el, ezért felvetődött egy új vadásztársulat megalakításának a gondolata – mondta el érdeklődésünkre Fekete ­István, a vadásztársaság elnöke.

– Az egyik ülésünkön Vinginder Csaba vadgazda szakmérnök vetette fel, hogy szerepeljen a nevünkben a természetmegőrzés is, hiszen nem mindegy, milyen környezetet hagyunk az utódainknak. A cégbíróságon bejegyezték a vadásztársaságot, s megvan az a terület is, amelyen 2017. március 1-jétől vadgazdálkodást folytathatunk. Most 12 tagunk van. Hatan régóta rendelkeztek vadászvizsgával, hatan pedig mostanában szerezték meg a papírokat.

– Nagyon várjuk 2017 márciusát, hogy megkezdhessük a munkát, hiszen lesz bőven tennivalónk úgy a vadásztatás, mint vadgazdálkodás területén. A területünkön található gím- és dámvadak génállományát szeretnénk majd megőrizni és továbbvinni. Apróvad nincs jelentős számban a területünkön, vaddisznó pedig mindenhol található.

– Két vadőrt kell majd alkalmaznunk. Tudomásul vesszük, s bizakodunk abban, hogy a költségeket ki tudjuk majd gazdálkodni.

Forrás, kép forrása: Szon