Jump to content

Vadászatra tenyésztve: Dél-Afrika oroszlánipara

2016. 05. 13. 20:06

Balogh Boglárka Afrika blogja: A Krüger Nemzeti Parktól mintegy két és fél órányi autóútra lévő oroszlánfarmok egyikére tartok éppen. Az ember azt gondolná, hogy a helyet természet- és fajvédelmi célból hozták létre, ám itt teljesen másról van szó: legális oroszlántenyésztésről.

A Dél-afrikai Köztársaság ugyanis azon ritka országok közé tartozik, ami nem gördít különösebb akadályt a vadállatok szabályszerű tartása elé, ráadásul a vadászat, mint iparág az utóbbi tíz évben ugrásszerűen megnőtt, így Richard, a terület gazdája szerint semmi kivetnivaló nincs abban, ha egyre több hozzá hasonló farmer foglalkozik a nehézkes és bizonytalan marha tenyésztés helyett vadállatok nevelésével az olyan szavannás vidékeken, mint a Limpopo.

Bár a tenyésztők többsége nem szívesen beszél, Richard büszke az oroszlánjaira, és arra, hogy gyönyörű trófeák kerülnek ki a keze alól. Ahogy mondja, nem mindegyiket szánja közvetlenül vadászatra, sokukat eladja a tenyésztőknek rendezett aukciókon, ahol mindenféle vadállat gazdát cserél. Ő is itt tett szert a fehér oroszlánpárra, melynek már kölyke is született.

Végigsétálunk az elektromos kerítéssel körbevett makulátlanul tiszta farmon, amit lankás dombok ölelnek körbe, majd megállunk a 2 és fél méter magas ketrec előtt. Az egyik helyi munkás a kölyök oroszlánok között éppen az itatót takarítja, Richard bemegy hozzá, vált vele néhány szót, majd kilépve a területről kezét nadrágjába törli, és megbizonyosodik arról, hogy valóban bezárta-e az ajtót.

„Hogy hívják?”- mutatok a benn fekvő ritka, fehér oroszlánra. A hat hónaposnak tűnő kölyök, mintha tudná, hogy róla beszélünk okos fejét felemeli, egy pillanatig ránk néz, majd az oldalára fordulva tudomást sem vesz rólunk. „Oroszlán 5” – feleli Richard, majd amikor rákérdezek, miért, azt mondja: „Az itt lévő 4 nőstény 6 hím és 3 kölyök közül egyiknek sincsen neve. Minek, mindegyik trófeának született.”

Ma a Dél-afrikai Köztársaságban több mint 16O, Richardéhoz hasonló farm foglalkozik az oroszlánok és egyéb nagyvadak kifejezetten vadászati célra szánt tenyésztésével. Az ún. canned hunting vagyis bekerített vadászat során, ahol biztos a győzelem és igazi vadászszellem nem létezik, az európai és amerikai trófeagyűjtők hatalmas összegekért egy körbevett területen úgy lőhetik le a vadat, hogy semmiféle menekülésre nem adnak neki esélyt. Afrika kétségkívül az egzotikus fajok országa, így nem csoda, hogy tele van az internet vadászatra specializált utazási irodákkal, amik a nemzetközi ügyfeleiknek ún. „vadászati csomag” keretében a 14 napos luxus szálló mellett a különféle engedélyeket is könnyen elintézik.

A beszámoló folytatását ITT olvashatja.

Forrás, kép forrása: ng.hu