Jump to content

Filmajánló: Gemenc - Árterek világa

2017. 05. 17. 11:52

A magyar film készítői, a természet szerelmesei, öt évig forgatták ezt a képileg igen gazdag filmet, melyben a Gemencet – egy 180 négyzetkilométeren elhelyezkedő, 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdőt –, és sokszínű állatvilágát mutatják be.

Gemenc Közép-Európa legnagyobb ártéri erdeje, ahol a víz folyamatosan alakítja a tájat. A Duna határozza meg az ott élő növények és állatok mindennapjait: egyszerre táplál, véd és fenyeget, épít és pusztít. Az erdő és a folyó találkozása kitűnő élőhelyet biztosít lakóinak: a gemenci ártéri erdő szarvascsordák, vaddisznókondák, sasok, sakálok, hódok, gémek, jégmadarak mellett a védett fekete gólyák egyik legnagyobb populációjának ad otthont.

A nagy műgonddal és speciális technikával – köztük rejtett vadkamerákkal, légi és víz alatti kamerákkal – készített, a WWF Magyarország ajánlásával mozikba kerülő természetfilm az itt élő állatok életébe enged betekintést, többek között olyan különleges, először látható felvételekkel, mint a fekete gólya fészekrakása és a fiókák felnevelése, vagy a 2013-as nagy dunai árvíz idején rögzített drámai képsorok. Hajnali tájképekkel, sok légifelvétellel, a háttérben Strauss, Vivaldi, Verdi, Puccini, Mahler és Bartók dallamaival kápráztatja el a nézőt, aki talán nem is tudja, hogy milyen csoda ez a táj.

Előzetes a filmből:

Gemenc – Árterek világa

A film több mint kilencven százalékban a készítők saját finanszírozásával jött létre, tízmillió forint alatti költségvetésből, s a WWF Magyarország ajánlásával kerül országszerte a mozikba, 2017. május 18-tól.

Rendező: Olma Frigyes
Forgatókönyv: Olma Frigyes
Operatőr: Barkuti Balázs, Olma Frigyes, Utassy György
Vágó: Kálmán István
Magyar szöveg: Farkas Ádám
Producer: Olma Frigyes

(Forrás: vadaszideny.hu; kép: gepnarancs.hu)