Jump to content

Speciális technikák: vadfotózás

2016. 07. 29. 10:26

Számtalan olyan trükk van, amit fotósok találnak ki, vagy fedeznek fel, elsősorban céljaik, a jobb képek eléréséhez. Makovics Korné beszámolója.

Kamerával a Gemenci erdőben

Soha sem éreztem különösebb vágyat arra , hogy vadakat fotózzak. Lehet, hogy ennek eleinte az volt az oka, hogy nem volt meg a kellő technikám hozzá. Gondolok itt egy nagy és fényerős teleobjektívekre és egy gyors, és megbízható fényképező vázra.

Rájönni az ízére...

Két éve mentem be először a Gemenci erdőbe. Egy ismerősöm invitált be mint idegenvezető és onnantól kezdve megváltozott a nézetem a témával kapcsolatban. Függő lettem! Egyik pillanatról a másikra egy olyan szintű vadászösztön ragadott magával, amit szavakkal nem lehet kifejezni! Talán a horgászathoz tudnám hasonlítani csak ez jóval izgalmasabb! Az érzés hasonló mint egy vérbeli horgászé, amikor rákap egy 10-15 kilós hal a csalira és jöhet a fárasztás! Ugyan azt az adrenalin löketet érzem mikor felbukkan előttem egy szép szarvas vagy vaddisznó! A tudat, hogy bármikor bármi megtörténhet, izgalmassá teszi a fotózás minden percét! Szerencsémre az első látogatásom nagyon jól sikerült és én egyből beleszerettem a természet fotózás ezen ágába - is. A természet mindig is közel állt a szívemhez, de a vadfotózással most egy újabb, eddig ismeretlen érzés kerített hatalmába!

Az első Gemenci sétám alkalmával hihetetlen élményben volt részem! Egy tisztáson szarvasok legelésztek fittyet hányva rám! Amikor közelítettem feléjük, mindegyik felkapta a fejét, de még ekkor is csak mozdulatlanul kíváncsian figyeltek! Még arra is volt időm, hogy a háromlábú állványom kinyissam és arról fotózzam őket! És én zavartalanul exponáltam - majd mikor megunták a jelenlétemet tovább álltak!

Egy természetfotósnak mindig türelmesnek és szemfülesnek kell lennie! Ne szegje kedved, ha egy alkalommal nem sikerült lencsevégre kapnod semmit! Légy optimista majd a következő próbálkozásod kárpótolni fog. A motto: Légy kitartó!

Sok kis apróságra figyelned kell ha sikerrel szeretnéd zárni a napot! Ilyen a ruházat is! Mindig az évszakhoz igazodj, próbálj meg olyan színű öltözéket felvenni, ami beleolvad az adott évszak környezetébe, különben az állatok már messziről észre fognak venni!

Most kitérnék arra, hogy milyen módszerekkel szoktak vadakat fotózni! A fotósok két, merőben eltérő technikát szoktak alkalmazni! Az egyik a leshelyről, lessátorból való fotózás! Itt az a lényeg, hogy kimegyünk a kiszemelt helyszínre, és ott magunkat beálcázva láthatatlanná válunk a vadak számára.

Figyelni kell a széljárásra, mert nagyon jó a szaglásuk, ha megérzik a szagunkat, akkor hiába üldögélünk ott egész nap! Figyelni kell a nyomokat! Jól látható hol is közlekednek a vadak! Járj mindig nyitott szemmel! A másik technika, amit én is előszeretettel alkalmazok az a cserkelés! Itt lényegében, folyamatos mozgásban vagyok én is nem csak az vadak! Megpróbálom megkeresni az állatokat! Én nagyobb kihívást látok benne, mint lesből fotózni.

Forrás, kép forrása: fotovideo.hu