Jump to content

Halláskárosodás vadászkutyák esetében

2020. 10. 29. 19:00

A kutya sok ezer éve az ember mellett van. Nemcsak mint társ, hanem akár mint munkatárs is. A kutyák a vadászatban is segítségünkre lehetnek.

A rendkívüli szaglással és jó hallással rendelkező ebek sajátosságait kihasználva vesznek részt a kutyák is a vadászatban. Elgondolkodtató az, hogy vajon ezt a jó hallást a fegyver zaja nem károsítja-e?

Az emberek is szenvedhetnek halláskárosodást a koruknál fogva vagy betegségből, sérülésből adódóan, amely a kutyáinkra ugyanúgy igaz lehet. A vadászkutyák esetében ezt még a fegyver zaja is fokozni tudja. Vizsgálatokkal bebizonyították, hogy a vadászatokban résztvevő kutyák esetében számolni lehet halláskárosodással. A fegyver zaja ugyanis az emberek és a kutyák esetében is a közép- és belsőfül szerkezetét is képes roncsolni.

A fél fülére nem halló kutyák ugyan reagálhatnak parancsra, mert azt meghallják, azonban a hang irányának beazonosítása megy nehezebben. A halláskárosodás nagyobb mértékét jelezheti, ha a kutya egyáltalán nem reagál parancsokra, hangokra. Azokra a hangokra, amelyek nem régen még azonnali aktivitást váltottak ki az állatból.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)