Jump to content

Örömhírek vadászkutya ügyben

2020. 10. 22. 19:00

Az ember hűséges társa évezredek óta a kutya, de emellett a munkából is kiveszik részüket.

A vadászat az emberi léttel egyidős tevékenység. Majd amikor már a kutya is az ember mellé szegődött társként, akkor ebből a feladatból is kivette a részét.

A magyar kutyafajták közül a vadászatban a vizslák gyakorta megmutatják tehetségüket. A jó hír az, hogy megalakult a Magyar Vizslák Világszövetsége. A vizslák tenyésztési, vizsgáztatásai paraméterei még kidolgozás alatt vannak.

Egy másik ősi magyar kutyafajta, az erdélyi kopó ügyében sem tétlenkenek. Simicskó István frakcióvezető egyben FCI küllembíró is, aki szakmabeliként nyújtott be törvényjavaslatot, amelyben engedélyezve lenne a kopászat erdélyi kopóval. A törvényjavaslattal mindenképp a fajtamegőrzést kívánják segíteni, hiszen a kölykök éves egyedszáma 20-25, de ezt lehetne növelni is.

A törvénymódosításra azért lenne szükség, mert jelenleg maximum 45 cm-es marmagasságú kutyával lehet terelővadászatra menni, csakhogy az erdélyi kopó átlagosan is magasabb ennél. Ha megszületne a törvénymódosítás az azt is jelentené, hogy az erdélyi kopó újra részt vehetne a vadűzésben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)