Jump to content

Életet is menthet

2020. 06. 11. 19:00

A vadászat komoly és felelősségteljes hivatás és/vagy hobbi, amely magában rejti a sérülés lehetőségét is.

Ez a kijelentés azonban bármelyik sportra is igaz lehet, de a vadászatra azért is különösen, mert fegyverrel kell bánni. Nem véletlen, hogy az egyéni vagy társas vadászat során is kötelező felszerelésnek kell lennie a vadászati mentőládának.

A 74/2004. (V.4.) FM rendelet 74. §-a alapján „Minden vadászházban elsősegélynyújtó felszerelést kell tartani. A társas vadászat színhelyére az MSZ 13553-as szabványnak megfelelő összetételű elsősegélydobozt kell vinni. Erről, valamint az elsősegélynyújtó felszerelések szükség szerinti pótlásáról a vadászatvezető gondoskodik. Egyéni és társasvadászat során minden vadász köteles „A” kategóriájú elsősegélycsomagot magánál tartani. A vadászattal kapcsolatos építményeket és egyéb berendezéseket a biztonsági követelményeknek megfelelően kell létesíteni és üzemben tartani.”

A szabványnak megfelelő vadászati mentőláda tartalma a következő:

Steril gyorskötözőpólya 10 cm x 5 m: 2db;
Steril mull lap 6 x 6 cm/100 lap: 1db;
Kéztisztítólap: 4 db;
Fóliakesztyű: 1 pár;
Ragtapasz 1,25 x 5 m: 1 tekercs;
Olló: 1 db;
Sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db;
Sebtapasz 6 cm x 10 cm: 2 db;
Higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1db;
Gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db;
Elsősegélynyújtás képekben: 1 db;
Tartalomjegyzék: 1 db.

A vadászoknál lévő mentőláda tartalma kisebb sérülések (vágás, horzsolás, csípés) kezelésére alkalmas, akár több személyt is el lehet látni a láda tartalmával, de az ennél komolyabb ellátást igénylő sérülést a vadászházban található mentőláda biztosítja. A komoly sérülést elszenvedő személyt mihamarabb orvosi ellátásban szükséges részesíteni, de a mentőláda tartalma is életet menthet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)