Jump to content

Az orruk a szemük sötétben

2020. 04. 02. 19:00

Az orrunknak szerepet szánt a sors, de a kutyáknak az még fontosabb „eszköze”. Ha azt gondolnád, hogy csak a szaglásra használja, hát tévedtél.

A szőr nélküli és egészségesen nedves orr a kutyák híresen jó érzékszerve. Az ember mellett évezredek óta jelenlevő kutya nemcsak társ, de munkatárs is. Egykoron főleg a terelésben és a vadászatban volt szerepük az ebeknek, de más munkára is befogták őket. A vadászathoz kimondottan jól jött és jön most is az olyan segítség, amelyiknek ennyire jó a hallása, a látása és a szaglása. A kutyusok orra azonban jóval több, minthogy csak a szaglásra használják fel.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Etológia Tanszék kutató vizsgálataik során feltárták azt, hogy a kutya az orrával az infravörös sugárzást is képes érzékelni.

A kiváló szaglás és az infravörös sugárzás érzékelésének együttese nagyon sokat segít az ebeknek vadászat során. Akár a vaksötét kotorékban is tudják a vadászkutyák, hogy megbújik valami.

Nemcsak a kutyák esetében, hanem általában a legtöbb emlősfajra jellemző, hogy az van orrtükre, amely szűrtelen, más színű és még textúrájában is eltér. Csakhogy, amíg a legtöbb érzékszerv jó működéséhez megfelelő vérellátottság szükséges, addig a kutyák orra hideg és állandóan nedves. Arra is rájöttek a kutatók, hogy a kígyók is képesek érzékelni a tőlük távol eső tárgyakat, élőlényeket, ennek köszönhetően akár éjszaka is kiválóan tudnak vadászni, hiszen zsákmányuk java éjszaka aktív állat.

Kutatásokkal igazolták, hogy a kutyák agyában van olyan agyterület, amely érzékeli a tárgyak hőmérsékletét és annak megfelelően aktiválódik. Kutyáink orra tehát felfogja az infravörös sugárzást, és még annak irányát is meg tudják határozni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)