Jump to content

A vadnak védelem, a vadásznak ellenség

2019. 11. 28. 19:00

A vadászat életre menő játék, amelyben általában az ember, a vadász kerekedik felül. A vadászfegyver ellenére sem mindig egyszerű a vadászat.

A vadállatok puska hiányában is olyan előnnyel rendelkeznek, amely az embernek sosem lesz. Ez a hihetetlenül jó hallás és szaglás. Az emberi érzékszervek működése meg sem közelítik a vadak érzékszerveinek finomságát, hatékonyságát.

Az őszi és téli időszak más környezeti viszonyokat adnak mind a vadászoknak, mind a vadaknak. Az ember számára a köd nagy hátrányt jelenthet. A vadlesre felkucorodva, azt várva, hogy a megfelelő vad olyan közelségbe érjen, hogy biztonsággal kilőhető legyen, nagy türelmet igényel.

Kétségtelenül varázsa van a ködfátyolba burkolózott tájnak, és a vadász ilyenkor megpróbál koncentrálni. A tejszerű ködben a látási viszonyok nagyon lecsökkennek, így a szemeikre már csak akkor hagyatkozhatnak, ha a vad tényleg nagyon közel merészkedik. A hallás alapján sokkal hamarabb beazonosítható, hogy valami jár a les körül.

Elég egy rossz mozdulat, egy emberi fül számára halk nesz, és a jó hallású vadak már el is tűntek a közelből.

A vadászat ködös időben olyan, mint a horgászat, hiszen a horgász sem lát a víz alá, hogy milyen halak úszkálnak a környéken. Még az úszó mozgatásából sem derül ki mindig, hogy milyen halról van szó. Van, hogy csak a kifogásakor látható.

Ez a várakozás még izgalmasabbá teszi a vadászat élményét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)