Jump to content

Ragadozóhívás síppal (dob és nádi hegedű nélkül)

2019. 07. 18. 19:00

A vadászat nemcsak a vad kilövését jelenti. Az már csak az utolsó mozzanat, és sokkal izgalmasabb a vad becserkészése.

Nemcsak üldözni lehet a vadakat, hanem magunkhoz is lehet csalogatni. Nemcsak a vadkacsákat lehet síppal hívni, hanem más állatokat is.

A ragadozóhívás eredményességéhez gyakorlatra és tapasztalatokra van szükség, viszont ennek a vadászati formának az a szépsége, hogy a vad gondolkodását kell figyelembe venni, azaz túl kell járni azon.

A ragadozóhívás módszere a síp, amellyel vagy a prédaállatok hangját utánozhatjuk, vagy pedig az udvarláskor kiadott, koslató hangokat imitálhatjuk.

A sakál vagy róka becserkészésekor ugyanis figyelembe kell venni, hogy párzási időszak van-e érvényben vagy sem. Amennyiben a koslatás ideje van, vagyis a ragadozók élete már nem a vadászatra összpontosul, hanem a szaporodásra, akkor célzottan a koslatáskor jellegzetes hangokat érdemes hallatni, ha fel akarjuk a vad figyelmét kelteni.

A vadászó ragadozók figyelmét pedig a zsákmányállat hangjának utánzásával lehet igazán elnyerni. Az erre szolgáló síppal az egér, pocok, nyúl jellegzetes hangját adhatjuk ki a síppal.

Nézzük ezt a gyakorlatban!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=edcoyb35hy0)