Jump to content

Utánkeresés tacskóval

2019. 05. 09. 19:00

A kutyák több ezer éve vannak az ember mellet, és nem csak mint barát, hanem a munkában is mindig kivették a részüket.

Számos területen segíthetik a speciálisan képzett kutyusok az ember munkáját, vagy életét. A segítőkutyák jelen lehetnek a fogyatékossággal élők mindennapjaiban, és szolgálatot tehetnek drog, bomba, eltűnt személy keresésében, de kiszimatolhatják a betegséget is és terápiás állatként is jó szolgálatot tesznek.

A kutya ragadozó, és amióta az ember mellett van, a vadászatban is ugyanúgy kivette a részét. Nem csoda, hogy ebben a tevékenységben a mai napig élvezik a vadászok a vadászkutyák segítségét.

A vadászkutyák egyik fő feladata a megsebzett vad kiszimatolása, nyomkövetése. A mai modern lőfegyverek használata mellett sem biztos, hogy azonnal le tudja a vadat teríteni a vadász. A régebbi időkben ez még jellemzőbb volt, ezért a mai napig sokat segíthetnek a vadászkutyák a vad felderítésében.

Különböző fajtájú kutyákat alkalmaznak a vadászatok során, de a munkájukban nem lehet éles határt szabni, hiszen többféle területen remekelhetnek.

Sokan gondolják úgy, hogy az utánkeresésben csakis a vérebek jeleskedhetnek, pedig ez nem feltétlenül így van. A rövid lábú, hosszú testű tacskók kotorékebek. Rövidke lábaikkal ugyanis jól ásnak, a vadászat során pedig azért kedvelik a munkájukat, mert makacsak, kitartóak és nagyon önállóak. Pontosan emiatt olyan sokoldalú vadászkutyák a tacskók.

A kutyák szaglása kiváló, és a vadászkutyák orra segít az utánkeresésben. Természetesen ez a tacskók esetében is éppen olyan kiválóan működik, mint a vérebek esetében.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk) | videó: https://www.youtube.com/watch?v=0iHRMl11bS0)