Jump to content

Vadászat madár segítséggel

2019. 04. 25. 19:00

A létfenntartás érdekében az ember már az ősidőkben is gyűjtögetett, halászott és vadászott, majd a fejlődéssel együtt állatokat tartott, tenyésztettek és földet is műveltek.

Technikai és tudományos fejlődés ide, vagy oda, a vadászat ugyanúgy az életünk része lehet annak ellenére, hogy ma már nagyon könnyű szinte bármilyen élelmiszerhez hozzájutni.

A vadászathoz egykor a természetben található alapanyagokból készítették el fegyvereiket. Ma már sokkal könnyebb dolga lehet a vadásznak, felszerelésük sokkal modernebb.

A vadászathoz azonban nemcsak eszközöket használtak az emberek, hanem más állatok segítségét is.

A vadászkutyák mellett a solymászat is megjelent.

Pontosan nem ismert, hogy mikortól fogott össze az ember a solymokkal, de a kr.e. 1200-as években készült dombormű is arról árulkodik, hogy már akkor ismert volt a solymászat.

Amikor a magyarok elfoglalták a Kárpát-medencét, már rendelkeztek a solymászat ismereteivel, sőt azt nagy tudással űzték. A Bécsi Krónikában Könyves Kálmán Álmos nevű öccse is megörökített solymászat közben, de a sólymokkal történő vadászat ugyanúgy megszokott volt.

A solymászat csak akkor veszített jelentőségéből, amikor a lőfegyverek korszerűsödtek. Ennek ellenére sosem szűnt meg hazánkban a solymászkodás, csak szüneteltetett. Amikor a gödöllői vadászhivatalba tíz vadászsólymot hoztak, a magyar solymászat újraéledése kezdődött meg és a gödöllői solymásztelep alapjait is jelentette.

A magyar solymászatot a hungarikumok közé lehet sorolni, népi hagyományaink egyike, valamint az UNESCO listáján az élő emberi örökségeként is szerepel.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)