Jump to content

Mit nem lát a vadász?

2018. 08. 16. 19:00

Korral romlik a látásunk, és ezt a vadásztársadalom is képes elfogadni ahelyett, hogy befektetne egy eszközre, amellyel olyan vadakat is megláthatna, amelyeket se szabad szemmel, se a régi vadásztávcsővel nem láttak.

Egy jó spektív csodákra lehet képes. Éppúgy, mint az olvasásban segíthet az olvasószemüveg, a spektív segítségével olyan vadat is megláthatunk, amely megkönnyíti a vadászatot. Sőt az esélyt is megnöveli arra, hogy ne csak lásson a vadász, de lőjön is.

A hatékony vadászat ma azt jelenti, hogy gyorsan és könnyen leteríthessenek egy vadat. Ám, ha a tárgyi feltételek nem haladnak együtt ezzel az igénnyel, akkor a vadászok megnehezítik saját dolgukat. A gyors vadászat nagy segédje a spektív, amely nemcsak a vad megtalálását, bemérését segíti, hanem az eszköz kicsi, könnyű, így cipelni sem jelent nagy terhet.

Nem az a kérdés, hogy a régi távcsővel mit lát egy vadász. Sokkal fontosabb feltenni azt a kérdést, hogy mit nem lát csupán amiatt, mert nem igényes a felszerelésére? Egy jó spektívvel vagy keresőtávcsővel olyan csodákat láthatunk, amelyre máshogy nem lenne lehetőségünk.

El kell fogadnunk, korral járó, hogy az ember pupillájának mérete egyre csökken. A nem az egyéni igénynek megfelelő méretű keresőtávcső számos élménytől és lehetőségtől foszthat meg. Ami korábban jó volt, az idővel változik. Egy jó, a vadász korának és szemének jellemzőit figyelembe vevő keresőtávcsőn nem érdemes spórolni. Ez biztos, hogy nem a hatékony vadászatra jellemző magatartás.

A magára, felszerelésére igényes vadász nem sajnálja magától a megfelelő keresőtávcsövet, spektívet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: hunting-rifle.net, birders-store.co.uk)