Jump to content

Lőfegyvertartási engedély alkalmassági feltételei

2018. 05. 03. 19:00

A vadászathoz lőfegyver szükséges, ez teljesen egyértelmű, azonban annak megszerzésének egyészségügyi feltétlei is vannak.

Törvényileg szabályozott a kézi lőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzése és tartása. Megfelelő egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges ahhoz, hogy valaki kézilőfegyvert, lőszert tartson.

A kézilőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről és vizsgálatáról szóló 22/1991. (XI. 15.) NM rendeletet először a 42/2013. (VI. 19.) EMMI rendelet, majd a 48/2013. (VII. 9.) EMMI rendelet módosította.

Az NM rendelet értelmében a lőfegyvert tartani szándékozók két csoportba sorolhatók. Az első alkalmassági csoportba tartoznak azok, akiknél a lőfegyver megszerzése és tartása munkavégzési célhoz kötött, vagyis azok tartoznak ebbe a csoportba, akik hivatásosok (a 253/2004. VIII. 31. Korm. rendelet 22. és 29. §-ában megjelölt személyek). A második alkalmassági csoportba tartoznak a sportvadászok (a 253/2004. VIII. 31. Korm. rendelet 23. § (1), 24. §, 25. § (1) meghatározott személyek).

A fegyvert tartani kívánó személy még azelőtt kötelező alkalmassági vizsgálaton kell megjelennie, mielőtt fegyvertartási engedély kiadását kérné. Aki már rendelkezik lőfegyvertartási engedéllyel, számára is soron kívüli vagy időszakos egészségügyi alkalmassági vizsgálaton köteles megjelenni.

A második csoportba tartozók esetében az alkalmassági vizsgálat nemcsak orvosi vizsgálatot jelent, hanem pszichológiai része is van. A háziorvosnál kell kérni a beutalókat a pszichológiai és begyógyászati vizsgálatra, majd ezek eredményével kell újból a háziorvosnál megjelenni, aki kiállítja az alkalmassági vizsgálatra vonatkozó véleményét.

A második csoportba tartozó, már lőfegyvertartási engedéllyel rendelkező személyek az alábbiak szerint kötelező megjelenni egészségügyi alkalmassági vizsgálaton:

  • 40. életévét még be nem töltött személy 10 évenként,
  • 40. életévét már betöltött, de 60. életévét még be nem töltött személy 5 évenként,
  • 60. és 70. életév közötti személy 3 évenként,
  • 70. életévét betöltött személy pedig 2 évenként.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | careertrend.com, pinterest.com/képek)