Jump to content

A talált agancs nem vihető haza

2018. 04. 26. 19:00

Az erdőben talált agancsot hazavinni nem lehet, mint ahogy a védelem alatt nem álló növényt letépni sem szabad.

A vadászati törvény értelmében jogtalan vadászatnak minősül az, ha az erdőben agancsot talál valaki és azt hazaviszi. Arra csakis írásos engedéllyel rendelkezők gyűjthetik az agancsokat. A vadászatra jogosultak tulajdonát képezik.

Lehet arról álmodozni, hogy otthonunk falát egy elhullajtott trófeával díszítenénk, de erre nincs lehetőségünk. Engedély nélkül bizony százezres nagyságrendű büntetésre lehet számítani.

Ettől függetlenül illegális agancsgyűjtők annyira erőszakosan igyekeznek az állat fejékéhez hozzájutni, hogy gyakran kergetik a szarvasokat. Ez azonban veszélyes tevékenység, mert megzavarják a gímszarvasok életét. Az ijedt állat, ha menekülőre fogja, akkor az akár az útra is kiszaladhat, amely balesetveszélyes az állatra és emberekre nézve egyaránt.

Nemcsak az elhullajtott agancsot begyűjtése számít bűncselekménynek, hanem annak megvásárlása is, az ugyanis orvgazdaság. Ha az agancshoz úgy jut valaki, hogy az állat sérülésével, vagy akár pusztulásával jár, még állatkínzással is megvádolhatják.

Évente annyi agancsot hullajtanak el a gím- és dámbikák, hogy értékük 5-7 milliárd forintra tehető. Kilogrammonként ötezer forintjával számolják az agancsok értékét. Általában külföldön értékesítik a trófeákat, de hazai szinten használati tárgyakat, bútorokat is készítenek azokból.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | blog.nature.org, flatheadliving.com/képek)