Jump to content

Tilos vagy sem az éjjellátó készülékek használata?

2017. 05. 09. 14:07

Az éjjellátó távcsövek tartása nem tilos, azonban a vadászat során való alkalmazása a vadászat rendje megsértésének minősül. Elmagyarázzuk, hogyan is kell értelmezni.

"A második, harmadik vagy magasabb generációs éjjellátó távcsövek a vonatkozó jogszabályok alapján egyértelműen haditechnikai eszköznek minősülnek, így ezen eszközök megszerzésének és tartásának vonatkozásában felmerülhetne a visszaélés haditechnikai eszközzel, vagy visszaélés kettős felhasználású termékkel bűncselekmény elkövetésének a gyanúja. Ez  azonban  az  1978.  évi  IV.  törvény  (korábbi  Btk.)  rendelkezései  alapján  sem  minősült bűncselekménynek, s az új büntető törvénykönyv (2012. évi C. törvény) szerint sem tekinthető annak. 

A  megszerzés,  felhasználás,  tartás  stb.  csak  a tiltott haditechnikai termékek vonatkozásában minősül  bűncselekménynek,  egyéb  haditechnikai  termék  vagy  kettős felhasználású termék magánszemélyek általi megszerzése, birtoklása illetve használata nem bűncselekmény. Márpedig semmilyen éjjellátó eszköz nem tartozik a "tiltott haditechnikai termék" kategóriájába."

Ennek ellenére az éjjellátó alkalmazása vadászat során még mindig tiltott eszköz. A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény 71. § (1) bekezdése szerint, a vadászat rendje megsértésének minősül az elektronikus optikai eszközzel, elektronikus képnagyítóból  vagy  képátalakítóból  álló  éjszakai  lövésre  alkalmas eszközökkel történő vadászat. A törvény 71. § (2) bekezdésének e) pontja szerint nem minősül elektronikus optikai eszköznek a céltávcsőben célzás megkönnyítése céljából elektronikusan megvilágított irányzék.

Összefoglalva tehát a második vagy magasabb generációs éjjellátó kereső vagy puskatávcső megszerzése, tartása nem minősul sem haditechnikai eszközzel visszaélésnek, sem kettős felhasználású termékkel visszaélésnek, tehát nem bűncselekmény. A vadászat során történő használata nem minősül orvvadászatnak, tehát szintén nem bűncselekmény. Mindezek ellenére teljes mértékben nem jogszerű a használatuk (még ha a birtoklásuk az is), hiszen a vadászat során történő felhasználás jogellenes magatartás, a vadászat rendjének megsértésének minősül, amely közigazgatási szankcióval sújtható szabálysértés, és akár a vadászati engedély bizonyos időre történő bevonásával is járhat.

(Forrás: vadaszideny.hu; vadasztavcso.blog.hu; borsodivadasz.hu)