Jump to content

Mire jó egy gyerekszán?

2017. 01. 23. 10:11

A vadászatok során előfordul, hogy a környezeti viszonyok nem teszik lehetővé az egész állat elszállítását. Ebben az esetben a legtöbb vadász helyben megnyúzza a vadat és csak a szükséges részeket viszi magával. Egy nagyobb vad esetében még ez is óriási terhet jelent, nem beszélve arról, hogy a nyúzott állat tisztán tartása igen körülményes.

A medvét például sokkal nehezebb mozgatni, mint az egyéb hasonló méretű állatot. Egyedül nagyon nehéz egy állatot gerendán cipelni, de sokfajta vadvontató szerkezet létezik olyan helyekhez, amik terepjárókkal vagy más járművekkel nem megközelíthetőek. Persze ezeknek az árát is elkérik 100 dollárról indul (~30000 Ft) egy vadszállító szekér, de nem igazán éri meg sem az árát sem a kényelmetlenséget, hogy kb. az egy-két alkalmat leszámítva, amikor használatban van, az év nagy részében tároljuk. A legtöbb vadszállító szekérrel nehézkes a közlekedés a sűrű aljnövényzetben, és kidőlt fákon át.

Viszont van valami, ami működik, olcsó és könnyen elérhető.

Ez pedig nem más, mint a műanyag gyerekszán. Tökéletes eszköz arra, hogy a medvéket kivonszoljuk az erdőből. Sokkal olcsóbbak a vadszállító szekereknél, jó keskenyek és nincs kerekük, ami elakadhat a kidőlt fákban és bokrokban. Meglepően stabilak és egész jól átcsúsznak a növényzeten és kisebb kidőlt fákon. Ha nagyobb méretű vadat vonszolunk - pl. egy grizzly medvét - 100%, hogy szétmegy, nem bír ki egy ekkora méretű strapát, de még így is megéri az árát, hiszen olcsóbb, mint egy vadszállító, és könnyebben be is szerezhető. Ha tönkre ment, veszünk egy másikat, semmi gond.

Lehet, hogy van jobb módszer is a vadszállításra, de a legtöbb medvéhez és szarvas méretű állathoz ezek is megfelelő és olcsó eszközök. Egy próbát mindenesetre megér!

Tyler Freel

(Forrás: vadaszideny.hu; vadaszujsag.hu; kép: google)