Jump to content

Erdőtűz-riasztó eszközt tervezett egy cég

2016. 12. 16. 21:09

A globális felmelegedés és a rendkívül száraz, csapadékmentes nyári hónapoknak köszönhetően egyre gyakoribbak a pusztító erdőtüzek, amit csak nehezen tudnak megfékezni a hatóságok. Az idő ilyenkor meghatározó tényező, mert sokszor túl későn riasztják a tűzoltókat. Erre talált ki most egy megoldást az Eli-Gutierrez Studio.

A spanyol cég Senticnel névre keresztelt eszköze egy őrszem szerepét tölti be az erdőben. A fára erősíthető, leginkább egy routerhez hasonlító eszköz a tűz első jelére azonnal működésbe lép – a pontos helyet meghatározva jelzi a hatóságnak, hogy baj van. Ennek köszönhetően még azelőtt meg lehetne fékezni a lángokat, hogy azok elterjednének.

Az eszköz egy előre megírt e-mailt és SMS-t küld el, valamint a szöveget telefonon is beolvassa az illetékes szerveknek. A rendszerben működtetett Senticneleket a készülék megalkotói szerint öt kilométerenként kell telepíteni a fákra, így lesz elég sűrű szövésű a rendszer ahhoz, hogy az első lángok fellobbanása után percek alatt megtörténjen a riasztás. A Senticnel-rendszer azt is megpróbálja megjósolni, hogy az észlelést követő egy órában merre terjednek tovább a lángok.

(Forrás: vadaszideny.hu; erdo-mezo.hu / Kép forrása: pixabay.com)