A vizsgálat eredménye szerint a 126 vadász 21 százalékénak volt csak HEV elleni antitest a vérében. Az 50 vaddisznóból álló mintából kitűnt, hogy a felderítési arány lokálisan igen különböző. Az állatok akár 50 százaléka rendelkezett antitesttel, és akár 33 százalékuk hordozta a HEV vírust.
A berlini Kockázatelemző Intézet (BfR) szerint bár a fertőződés esélye kicsi, annak elkerülése érdekében a vaddisznóhús feldolgozása alatt viseljenek eldobható gumikesztyűt. Ha a húst teljesen átsütötték, az elfogyasztóinak nincs oka az aggodalomra.
A hazánkban szórványosan előforduló hepatitis E-fertőzéseknek a nyers vagy nem kellően hőkezelt hústermékek (házi és vadhús) elfogyasztása a legvalószínűbb forrása.
A Hepatits E fertőzés általában tünetmentes, esetleg lázzal, rossz közérzettel, és hányással jár, de rövid időn belül gyógyul. A betegség enyhe volta miatt kórházi beutalásra sincs szükség.