Jump to content

Feldolgozáskor viseljünk gumikesztyűt!

2016. 09. 18. 16:26

Az állat felbontása előtt egy vadásznak mindig kesztyűt kellene húznia - tanácsolja a berlini Kockázatelemző Intézet. 2012-ben egy vadász és családtagjai hepatitis E vírussal (HEV, akut májgyulladás) fertőződtek meg. Ekkor vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék a vírus terjedését.

A vizsgálat eredménye szerint a 126 vadász 21 százalékénak volt csak HEV elleni antitest a vérében. Az 50 vaddisznóból álló mintából kitűnt, hogy a felderítési arány lokálisan igen különböző. Az állatok akár 50 százaléka rendelkezett antitesttel, és akár 33 százalékuk hordozta a HEV vírust.

A berlini Kockázatelemző Intézet (BfR) szerint bár a fertőződés esélye kicsi, annak elkerülése érdekében a vaddisznóhús feldolgozása alatt viseljenek eldobható gumikesztyűt. Ha a húst teljesen átsütötték, az elfogyasztóinak nincs oka az aggodalomra.

A hazánkban szórványosan előforduló hepatitis E-fertőzéseknek a nyers vagy nem kellően hőkezelt hústermékek (házi és vadhús) elfogyasztása a legvalószínűbb forrása.

A Hepatits E fertőzés általában tünetmentes, esetleg lázzal, rossz közérzettel, és hányással jár, de rövid időn belül gyógyul. A betegség enyhe volta miatt kórházi beutalásra sincs szükség.

(Forrás: vadaszideny.hu; vadaszujsag.hu / Kép forrása: pixabay.com)