Jump to content

A pontosabb lövés érdekében két fontos szabály

2016. 08. 21. 12:12

Az egyik legelső dolog, amit egy vadász megtanul, az a puska támaszték értéke. Vannak esetek, amikor muszáj támaszték nélkül lőnünk, de szinte minden esetben - amikor lehetséges - valamilyen módon a pontos célzás érdekében alátámasztjuk a puskánkat.

Alapelvként elmondhatjuk, hogy minél több ponton érintkezünk mi és a puskánk valami stabillal, annál kevesebb mozgás éri a célkeresztünket. Fekvő pozícióban például az az ideális, ha a puska eleje és hátulja is meg van támasztva.

A két alapelv tehát a pontos célzás érdekében:

1. Támaszd alá rendesen!

Akár egy faágat használsz, vagy lőbotot, egy hátizsákot, vagy bármi mást támasztéknak, soha ne közvetlenül a puskacsőnél támaszd meg a puskádat. A puskától függően, ez az abnormális nyomás a csövön változó mértékben fogja feldobni a becsapódási pontot. Gyakori hiba, hogy a puskát sok pozícióban nagyon elől támasztják meg. Ez akár jó is lhehet abban az esetben, ha az agyazás is meg van támasztva, mert növelni fogja a stabilitást. De, ha nem tudod mereven tartani az agyazás hátsó részét, akkor nehezebb stabilan tartani és célozni.

2. Légy stabil!

Minden alkalommal, amikor neki tudsz támaszkodni valami szilárdnak, lecsökkented annak a mozgásnak a mértékét, amit a tested továbbít a puskára. A legelterjedtebb terep támaszték egy fának az oldala. Ahelyett, hogy ráhajolnál a puskára, próbáld meg a puska egyensúly pontját a fának támasztani és a testedet is próbáld annyira a fához érni, amennyire lehetséges. Ugye, hogy mennyivel stabilabb így a pozíciód?


   

(Forrás: vadaszujsag.hu / Kép forrása: pixabay.com)