Jump to content

Hatszáz fácánt engednek szabadon, hogy legyen mire vadászni

2016. 08. 10. 20:35

Vasárnap mintegy hatszáz fácánt engednek szabadon a Horgosi Vadásztársaság tagjai. Egy nyitott utóneveldében csibe koruk óta nevelték és gondozták a helyi vadászok a madarakat. A hagyomány célja, hogy pótolják a lelőtt állatállományt.

Egy kerítéssel elzárt területen nevelték a fácánokat. Az zöldövezet egy részén a fákat és a vadon termő növényeket is meghagyták, hogy a madarak el tudjanak bújni a ragadozók elöl, és hogy természetes táplálékukat, a rovarokat is megtalálják. Emellett etették is őket a gondozók.

„A természetben sajnos ez az állat nem tud felszaporodni úgy, mint ahogy szükséges lenne. A Horgosi Vadásztársaság megközelítőleg 250 madarat, fácánt lő ki egy szezonban. Mintegy 250 a prémes és szárnyas ragadozók áldozata lesz, és kb. száz madárnak van meg az esélye ebből a hatszázból, hogy megélje a következő évet és szaporodjon.” - mondta Földi Attila a Horgosi Vadásztársaság titkára.

Ha a fácánok elérik a megfelelő kort, ahogy most is, a vadásztársaság tagjai összeterelik és szabadon engedik őket egy kijelölt területen. Őket vadásszák majd október elsejétől, amikor is elkezdődik a vadászidény.

Forrás: vadaszmester.hu; Kép forrása: pixabay.com