Jump to content

Olvasnivaló vadászoknak

2016. 08. 04. 10:24

Az alábbi két könyvek nem hiányozhatnak a vadászati könyvtárból Érdekes, izgalmas, lebilincselő olvasmányok a vadászat szerelmesei számára!

Maderspach Viktor: Páreng-Retyezát - Vadászataim a Déli-Kárpátokban

A Lazi Könyvkiadó a Kárpátok nagy vadásza, Maderspach Viktor életművének újabb darabjával, a "Páreng-Retyezát-Vadászataim a Déli-Kárpátokban" című munkáját ajánljuk minden vadásznak, akit érdekel ennek a rendkívüli embernek az írása. Könyve a vadászati irodalom egyik gyöngyszeme, amely nem csak a vadászok és természetbarátok számára, hanem mindenkinek maradandó élményt nyújt.
Maderspach Viktor, a medvevadászatok hőse apróbb vadakra is szívesen vadászott. Családja erdélyi birtokai, Nagy-Magyarország, de talán Európa legpompásabb és legérdekesebb hegyvadonjai a Kárpátokban terültek el, így már gyermekkorában hatalmába kerítette a vadászat szenvedélye. Írásaiban igen olvasmányosan és szenvedélyesen idézi fel egy-egy nyuszt, zerge, szarvas, farkas és nem utolsósorban medve elejtésének kalandját. Elbeszéléseiből kitűnik, hogy rendíthetetlen vadászszenvedélyét mindig össze tudta egyeztetni a természet és az állatok szeretetével, védelmével. Izgalmas, olvasmányos történetei következetes és követendő vadászetikát sugallnak. Nem véletlen, hogy ezen kötetéhez jó barátja, Kittenberger Kálmán írt előszót. A vadászatokat megörökítő írások az eredeti fotók kíséretében jelennek meg.

Mess Béla: Egy öreg vadász elmélkedései - Tanulmányok a vadászat tárgyköréből (Alexandra Kiadó)

A szerző, aki e könyv megjelenése előtt nem sokkal vette át gyémántdiplomáját, nemcsak hatvan éve tanít és kutat a Pécsi Tudományegyetem orvosi karán, de csaknem ugyanennyi ideje aktív vadász is. Könyvében összegyűjtött tapasztalatok és élmények gazdag tárházából nyújt át egy csokorra valót az olvasónak. Az egyes írások közérthető, olvasmányos stílusban tárgyalják az emberről és az emberi magatartásról, valamint a vadról és a vad viselkedéséről szóló megfigyeléseket, gondolatokat.

Forrás: vadaszujsag.hu; Kép forrása: pixabay.com