Jump to content

Hogyan ejtsünk halálos lövéseket nem ideális szögből

2016. 07. 12. 11:33

Mindannyian el tudjuk képzelni, hogy milyen a tökéletes lövési lehetőség egy állatnál, és ez legtöbbünknek közvetlenül oldalirányú, vagy némileg elfordult pozícióban van. A valóságban azonban, nagyon sokszor előfordul, hogy a tökéletes szög nem áll rendelkezésre elég ideig egy lövés leadásához. A vadászíjászoknak különösen figyelniük kell a leadott lövésekre, és csak azokat kell leadniuk, amiről biztosan tudják, hogy sikerülni fog, de jó minőségű széles és viszonylag nehéz nyílvesszőkkel nincs túl sok olyan szög ahonnan ne tudnánk halálos sebet ejteni a legtöbb vadon.

A kulcsa annak, hogy kényelmesen lőjünk a „nem ideális” szögekből az elképzelés és a gyakorlás. Minden leadott lövésnél el kell képzelned, hogy hol van az állat szíve és tüdeje, mindegy milyen szögben van. Ezután képzeld el, hogy milyen útvonalon kell haladnia a nyílvessződnek ahhoz, hogy odaérjen és ehhez hol kell eltalálnod. A legtöbben akik magaslesről lőnek tudják, hogy magasabbra kell célozniuk, mintha a földön lennének. Itt arról az elvről beszélek, ami minden szögre érvényes, amiben a vad állhat.

Ezt a medvét (fotó) nemrég lőtte ki egy barátom úgy, hogy különösen el volt fordulva. A medve közvetlenül előttük állt háttal. Amikor fordult, a barátom közvetlenül a csípője elé lőtt. Majdnem úgy néz ki, mintha a lábában lenne. A nyíl az utolsó bordába ment bele és eltalálta a túlsó vállát. A nyíl eltört és kiesett, amikor a medve elindult, de csupán 25 métert tudott megtenni. Habár ez a találat oldalról egy nagyon gyenge lövés lett volna, ebből az extrém szögből pont oda ment, ahova kellett.

Jó ötlet egy 3D célponton gyakorolni különböző szögekből. Mozogjunk a nagyon elfordult pozíciótól az enyhén elfordultig és minden pontról lőjünk a kettő között. Mielőtt lősz, képzeld el, hogy a nyiladnak hol kell becsapódnia az állatba ahhoz, hogy bejusson a mellüregbe.

A 3D célpontok egyik hátránya az, hogy csak az egész csak egy burkolat, ami azt jelenti, hogy nincsenek bordák, váll és csípőcsontok amik akadályoznák a nyíl behatolását. Itt jön képbe az elképzelés. Eleget kellene tudnod a zsákmányod anatómiájáról, hogy felismert például azt, hogy egy nagyon elfordult pozícióban lévő jávorszarvasra csak akkor érdemes lőni, ha a felénk lévő hátsó lába hátul van, mert így nyitott számunkra a csípője. Ugyanez vonatkozik egy nagyon elfordult szarvasra. Sikeres lehet a lövés, ha a felénk lévő lába hátul van, viszont ha a láb zárva van, akkor nem, mivel a lapocka eltérítheti a nyilunkat.

Forrás, kép forrása: vadaszujsag.hu